Rick van der Linden (1946-2006)

Het is al tien jaar geleden dat Rick van der Linden (foto) is overleden. En aangezien ik van shockeren hou, zou ik dit graag in combinatie willen brengen met het overlijden, enkele jaren later, van Gustav Leonhardt.

Daarvoor moeten we teruggaan naar de tijd (eind jaren zeventig, begin jaren tachtig) dat ik voordrachten hield (o.a. voor het Masereelfonds en Elcker-Ik) over “muziek en maatschappij”. Ik placht dan meestal te beginnen met een nummer om de mensen te shockeren. Zo herinner ik me dat ik mijn uiteenzetting over volksmuziek ooit eens begonnen ben met “Een hutje op de heide” van Armand Preud’homme. Natuurlijk om te zeggen dat dit géén volksmuziek is en uit te leggen waarom. Zo zou ik, als ik nu een uiteenzetting zou houden over wat eerst de “authentieke” en later (correcter) de “historische” uitvoeringspraktijk werd genoemd, beginnen met het niets vermoedende publiek… “The fifth” van Ekseption, de groep van Rick van der Linden, voor te schotelen. En jawel, Rick van der Linden had méér te maken met Gustav Leonhardt dan men op het eerste gezicht zou denken, want het was in het voorprogramma van Ekseption en andere “symfonische” rockgroepen dat we groepen terugvinden die teruggrepen naar de oude muziek die al die jaren in de vergeethoek was geraakt.. (Al is nu juist Gustav Leonhardt een slecht voorbeeld, aangezien er ook een tweespalt was binnen de “historische” beweging zelf, dat wordt allemaal uitgelegd in de inleiding van het artikel. Maar Ton Koopman zou dus een beter voorbeeld zijn, maar gelukkig voor hem is die nog springlevend!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.