De Vlaamse filosoof, muzikant en televisiemaker Jan Leyers viert vandaag zijn 65ste verjaardag (foto Michiel Hendryckx).

Jan Leyers werd geboren in Wilrijk en behaalde in 1977 een kandidaatsdiploma in de filosofie aan de Universiteit Antwerpen, maar studeerde in 1980 af als licentiaat filosofie in Gent (RUG).
In 1978 richtte hij samen met Hugo Matthysen, Bart Peeters en Marc Kruithof de coverband Beri-Beri op. De groep probeerde ook met eigen nummers succes te bereiken maar zonder resultaat. Begin jaren tachtig maakte Leyers muziek voor enkele theaterproducties (voornamelijk te Antwerpen, maar ook in Gent) en musicals.
In 1986 ontmoette hij Paul Michiels; het duo besloot te gaan samenwerken en werd later bekend onder de naam Soulsister. In 1988 haalde de groep een grote hit met het nummer The Way to Your Heart, dat zelfs in de Amerikaanse hitlijsten terecht kwam. In 1994 kwam het laatste album van Soulsister uit, maar de groep zou nog verscheidene keren opnieuw bij elkaar komen voor één of meerdere concerten.
Naast verschillende andere muzikale projecten legde Leyers zich daarna ook meer toe op het maken en presenteren van televisieprogramma’s. In 1996 richtte hij My Velma op met Flip Kowlier op bas en Joost Van Den Broeck op drums. Na twee singles volgde in 1998 hun eerste (en enige) album Exposed.
In 1993 schreef Leyers samen met Paul Jefferson en Sally Dworsky het nummer That’s As Close As I’ll Get To Loving You, dat werd opgenomen door Aaron Tippin en eind 1995 gedurende drie weken op nr. 1 in de Billboard Country Charts stond.
Leyers is getrouwd met actrice Anne Meunier, met wie hij vier dochters heeft, presentatrice Dorien Leyers, actrice Ella Leyers, actrice-presentatrice Olga Leyers en singer-songwriter Billie Leyers. Ella Leyers vertolkte een tijdlang het irritante Saartje in “F.C.De Kampioenen”, wat aanleiding gaf tot enkele grappige scènes in de aflevering “Rock A Billie” (2004) toen vader Jan daarin een gastoptreden verzorgde.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.