Waar is de tijd dat de mensen nog “vermoedelijk” werden geboren? Georges Gurdjieff is er nog zo één (foto Dushka Howarth via Wikipedia). Hij werd “vermoedelijk geboren” in 1866 in Alexandropol. In deze grensstreek tussen Rusland en Perzië versmolten westerse en oosterse culturen. G.G. stichtte er een psychedelische popgroep avant la lettre, “De Zoekers naar de Waarheid”, en ging ermee prompt op zoek naar de waarheid. De volgende twintig jaar treffen we sporen van hen aan in kloosters, sekten en op eenzame hoogten. Dan vindt hij het welletjes en sticht eerst in Moskou, nadien in Frankrijk, enige instituten die zijn ideeëngoed verspreiden. In 1917 had ene Thomas de Hartmann zich bij hem gevoegd en deze noteerde de liederen die Gurdjieff tijdens zijn reizen had onthouden. En zo was Alain Kremski in staat om ettelijke jaren later deze liederenschat aan zes cd’s toe te vertrouwen. 25 jaar geleden bracht hij een selectie hieruit, een soort van “greatest hits”, in de Gele Zaal. * Wie liever traditionele Russische muziek verkiest, die kon terecht in de Rode Pomp voor een recital met Michael Loekonin. (RDS in HLN van 15/5/1998)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.