Vandaag is het 25 jaar geleden dat ik tot mijn stomme verbazing de Gentse klarinettist van Chinese afkomst, Fang Song (*), tegenkwam na afloop van de 1 mei-stoet op de Vrijdagsmarkt. Er waren weer de gebruikelijke troubles met de anarchisten en midden al dat geweld duikt plotseling een hummeltje op. Dat bleek het zoontje van Fang Song te zijn die deze gebeurtenissen nieuwsgierig kwam gadeslaan. Fang (of Song? ondanks dat ikzelf een korte verhouding heb gehad met een Chinese, ben ik daar nog altijd niet uit: als ik het goed heb, zetten Chinezen net zoals West-Vlamingen hun voornaam nà hun familienaam) kwam snel tussenbeide om erger te voorkomen!

Fang Song is eerste klarinettist van het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera sedert 1989. Hij studeerde aan het conservatorium van Shanghai (bij Wang Duan-Wei), waarna hij werd benoemd tot assistent professor aan hetzelfde instituut. Hij was solist van het symfonieorkest ‘Zhong-Hua’ in Shanghai en lid van het ‘Shanghai blaaskwintet’. Hij trad op als solist in vele festivals en was solist in het ‘Philharmonisch Orkest 97’ in Hong-Kong tijdens de feestelijkheden in het kader van de overdracht van Hong-Kong aan China. Hij werd vaak uitgenodigd door de operahuizen van Nice en Monte-Carlo en door het ‘Symfonieorkest’ van Cannes. In Europa studeerde hij aan het ‘Conservatoire National de Nice’ bij Michel Lethiec en bij Guy Deplus en Walter Boeykens. Op die manier kwam hij ook in Gent terecht, waar hij al een hele tijd één van de krachtbronnen is van De Rode Pomp. Hij treedt er vaak op met zijn eigen houtblazerstrio het Trio Delaunay en heeft ook een CD gemaakt voor De Rode Pomp met daarop het beroemde kwintet van Mozart en dat van Brahms. Enkele jaren geleden kwam ik Fang Song dus tegen op de éénmeistoet en toen had hij reeds zijn zoontje bij. In 2006 zag ik hen beiden weer tijdens de Patersholfeesten en het zoontje was stilaan een zoon geworden en was ook reeds muzikaal actief, zoals dat meestal gaat in muzikale families. Ik dacht echter dat hij piano speelde en geen klarinet zoals zijn pa, maar ik durf hiervoor mijn hand niet in het vuur steken.

Referenties
Ronny De Schepper, Chinees lunchconcert, Het Laatste Nieuws 20 januari 1995
Ronny De Schepper, Solisten in De Rode Pomp, Het Laatste Nieuws 17 maart 1995

(*) Helaas is er geen enkele foto te vinden van Fang Song op het internet. Daarom heb ik één van zijn collega’s moeten onthoofden om toch een illustratie te vinden voor dit artikeltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.