Het is vandaag al vijf jaar geleden dat Palle Lykke, de schoonzoon van Rik Van Steenbergen, is overleden. Palle Lykke was immers getrouwd met Fanny, de dochter van Rik, maar het huwelijk zou geen stand houden.

79 palle lykke

Lykke was professioneel wielrenner van 1957 tot 1969. Hij was vooral in het zesdagencircuit actief. Eerst met zijn Deense landgenoot, de eveneens recente gestorven Kay Werner Nielsen, daarna dus met Rik Van Steenbergen en toen die stopte, opnieuw met een landgenoot, Freddy Eugen. Hij nam in totaal aan 122 zesdaagsen deel en heeft in totaal 21 overwinningen op zijn naam staan. Met dit aantal neemt hij op dit moment een gedeelde 27e plaats in op de ranglijst van winnaars aller tijden. Van deze 21 overwinningen heeft hij er 8 behaald met Kay Werner Nielsen als koppelgenoot, 7 met Freddy Eugen, 4 met Rik Van Steenbergen en (opvallend) ook 2 met Miel Severeyns, de man die hij aan de zijde van Rik Van Steenbergen had verdrongen.

57 palle lykke

Ook in andere baanwedstrijden was hij succesvol. Zo won hij in het omnium van Kopenhagen in de jaren 1961, 1962, 1964 en 1968 en in 1962 werd hij Europees kampioen koppelkoers samen met Rik Van Steenbergen.
Palle Lykke was ook actief als wegrenner, zij het op een bescheiden manier, al werd hij in 1956 nog vierde in het wereldkampioenschap op de weg voor amateurs in Kopenhagen (na Frans Mahn, Norbert Verougstraete en Jan Buis). Naast een aantal overwinningen in criteriums is zijn meest in het oog springende uitslag een 3e plaats in Gent-Wevelgem in 1966 achter Herman Van Springel en Noël Van Clooster.
Na zijn wielerloopbaan geraakte hij, net als zijn schoonvader, een beetje van het rechte pad. Met name op 11/1/2001, werd Palle Lykke tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een effectieve boete van 100.000 frank veroordeeld voor zijn aandeel in een trafiek van drank en sigaretten.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.