Deze jongedame – overduidelijk van Nederlandse afkomst – die vandaag 55 jaar geleden is overleden, werd op Amerikaanse wielerbanen voorgesteld als Margaret Gast.

Tussen 1890 en 1910 toerde deze vrouw in de USA op de kleine houten wielerbanen. Zij werd aan het publiek voorgesteld als de enige en unieke wereldkampioene (onnodig te zeggen dat er op dat moment geen officiële wereldkampioenschappen voor vrouwen werden betwist). Zij vestigde meerdere wereldrecords for 500 miles, 1000 miles, 2000 miles and 2500 miles (295.55 hours) before moving to motor pace racing where she continued to set records (volgens Wilfried reed ze zélf op een motorfiets) en in 1906 kwam ze als overwinnaar uit de “Match USA-France” in Madison Square Garden. Wie haar Franse tegenstandster was, ben ik niet te weten gekomen.

Wilfried Journée en John Nagengast op de Wielersite

Een gedachte over “Margaret Nagengast (1876-1968)

  1. Volgens informatie op internet was Nagengast afkomstig van Duitsland (Beieren).
    Waarom ze dan Little Duchy werd genoemd is me niet duidelijk.

    Of er een verband is met de huidige (Nederlandse) wielerfamilie Nagengast weet ik niet.
    Ruud en Juul zijn profrenner en zus Fleur (die zeer beloftevol was; zilver op wk voor beloften 2019, ze reed ook enkele jaren voor het crossteam Fidea-van Nys) is in 2020 helaas moeten stoppen met racen op 22 -jarige leeftijd wegens aanhoudend blessureleed.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.