Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Spaanse sprinter Miguel Poblet is overleden aan een nierfalen.

59 miguel poblet

Lange tijd (met name tot nog niet zo heel lang geleden ene Oscar Freire zijn opwachting maakte) was hij de enige Spaanse renner die belangrijke eendagswedstrijden op zijn naam heeft geschreven. Zo won hij twee keer Milaan-Sanremo: in 1957 en 1959. Maar ook Milaan-Turijn in 1957, Sassari-Cagliari in 1960 en de Grote Prijs van Bilbao in 1958. In 1958 werd hij ook nog tweede zowel in Parijs-Roubaix als in de Ronde van Lombardije. Het jaar daarop werd hij trouwens derde in Lombardije en in Parijs-Brussel. Verder won hij le tour de Catalogne 52 et 60 (3ème en 54), du Grand Prix d’Oran 55, de la Ronde d’Aix en-Provence 53 (4ème en 54), du Grand Prix du Midi Libre alors couru en une seule journée 55, du Grand Prix de Boussac 56, de Milan-Turin en 57 de Sassari-Cagliari 60.
Hij was vooral een snelle sprinter (*) en verzamelde op die manier niet minder dan 62 zeges. Hij boekte ritzeges in de drie grote rondes: drie in de Ronde van Frankrijk, eveneens drie in de Ronde van Spanje en niet minder dan twintig in de Ronde van Italië. Van de niet-Italianen in de Giro deden alleen Eddy Merckx, met 25 ritzeges, en Roger De Vlaeminck (22) het beter. Hij was in 1955 ook de eerste Spaanse geletruidrager in de Tour de France. In 1956 werd hij ook de eerste renner die in één jaar in de drie grote rondes een rit won. Alleen Pierino Baffi en Alessandro Petacchi zouden hem dat nog nadoen. In de allerlaatste etappe van de Giro d’Italia 1961, van Vigorelli naar Milano, klopte Miguel Poblet wereldkampioen Van Looy in de sprint. Hij kreeg de zegebloemen van de beroemde actrice Joan Crawford.
Poblet was prof van 1952 tot 1962. Na zijn carrière werd hij organisator van de Ronde van Catalonië, een wedstrijd die hij in 1952 en 1960 won, en voorzitter van de Catalaanse wielerbond.

Ronny De Schepper

(*) Op de baan zou hij van 1949 tot 1962 bijna continu kampioen van zijn land zijn in deze discipline. Toch was hij daaraan voorafgaand niet minder dan drie keer klimkampioen van Spanje (van 1947 tot 1949). In de Giro d’Italia 1959, met finish op de Monte Bondone, verwachtte iedereen een nieuwe triomf van Charly Gaul, die toen de roze trui droeg. Maar in plaats van Gaul won Poblet. Daarnaast betwistte (en won) hij ook nog zesdaagsen, zoals die van Buenos-Aires 1961 (met Batiz) en die van Madrid (met Bover).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.