Precies 25 jaar geleden stierf ex-wereldkampioen Rudy Dhaenens, op 6 april 1998. Daags voordien, toen hij als co-commentator van Eurosport op weg was om de collega op te pikken met wie hij de Ronde van Vlaanderen zou verslaan, raakte hij betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Dhaenens overleed in het ziekenhuis van Aalst, vier dagen voor zijn 37ste verjaardag.

20 Rudy Dhaenens

Dhaenens was een renner die vooral goed uit de voeten kon in eendaagse wedstrijden. Zo won hij twee keer de Omloop Mandel-Leie-Schelde en eenmaal de Druivenkoers. Aansprekender zijn waarschijnlijk zijn ereplaatsen in klassiekers, zoals een tweede en derde plaats in Parijs-Roubaix. In 1989 was Dhaenens, die aan zijn tweede seizoen bij het Nederlandse PDM bezig was, dicht bij een etappezege in de Ronde van Frankrijk, totdat hij in de laatste bocht een klapband kreeg.
Dhaenens beleefde de mooiste dag van zijn carrière in het Japanse Utsunomiya, waar hij in 1990 wereldkampioen werd door zijn vriend en ploeggenoot Dirk De Wolf achter zich te laten in een sprint met twee. Daarbij vergeet men wel eens dat hij het hele seizoen al zeer regelmatig had gepresteerd, zodat hij in de Wereldbeker tweede eindigde achter Gianni Bugno (derde op het WK). Zo werd hij tweede in de Ronde van Vlaanderen, enkel geklopt door de snellere Moreno Argentin, derde in de Wincanton Classic, vierde in Luik-Bastenaken-Luik, achtste in de Grand Prix des Amériques en negende in Parijs-Roubaix. In 1992 moest hij met hartklachten een punt zetten achter zijn carrière.

83 Rudy Dhaenens

Het altijd opgewekte Dhaentje stortte zich in de financiële wereld en in die hoedanigheid kwam ik hem kort voor zijn dood ook tegen op het hoofdkwartier van de Belgische Wielrijdersbond waar een bijeenkomst was gepland om renners die al gestopt waren of binnenkort zouden stoppen wegwijs te maken in de diverse beroepsmogelijkheden die voor hen open lagen. Ik was daar als vertegenwoordiger van de Socialistische Zelfstandigen en Rudy was één van de voordrachtgevers als voorbeeld van hoe een gewezen beroepsrenner toch nog succesrijk onvermoede wegen kon inslaan.

Ronny De Schepper

Referenties
Wikipedia en pdk in De Standaard van 6 april 2008

2 gedachtes over “Rudy Dhaenens (1961-1998)

  1. Rudy Dhaenens werd in 1990 wereldkampioen. Hij nam de trui over van Greg Lemond die op 27 augustus 1989 in het Franse Chambéry de snelste was voor Konysjev, Kelly, Rooks, Claveyrolat en Fignon. Claude Criqueilion was met z’n 10e plek de enige Belg in de top 20 van de uitslag.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.