Vandaag is het zestig jaar geleden dat John Lennon op vakantie vertrok naar Spanje, samen met Brian Epstein. Lennons vrouw Cynthia zou op 8 april bevallen van Julian, dus ze moet al hoogzwanger geweest zijn, maar dat kon John niet thuis houden. Integendeel, hij zal pas op 11 april terugkeren…

Er is vaak gesuggereerd dat Brian Epstein verliefd was op John en dat op deze vakantie John even heeft “uitgeprobeerd” of hij in staat was tot een homoseksuele verhouding. Hierover is trouwens ook ooit een korte film gedraaid met acteur Ian Hart in de rol van John Lennon, net als in de langspeelfilm “Backbeat” over hun Hamburgse jaren, waarin Johns mogelijke biseksualiteit ook wordt gesuggereerd als het over zijn vriendschap met Stu Sutcliffe gaat. Dat de liefde niet wederzijds was, heeft natuurlijk te maken met het feit dat John op de eerste plaats toch wel heteroseksueel was, maar ook dat, als hij dan toch al neigingen tot liefde tot het eigen geslacht zou hebben vertoond, dit op de eerste plaats voor zijn artistieke vriend Stu Sutcliffe was. Volgens Stu’s zus Pauline is Brian alleszins de oorzaak dat de rol van Sutcliffe bij The Beatles werd geminimaliseerd. Als manager raadde Brian The Beatles af om veel over hun tijd in Hamburg te spreken. Dat zou maar een slechte indruk maken. Al die stripteasedanseressen, prostituées en zo… Dat Epstein, in navolging van wat Colonel Parker met Elvis Presley deed, The Beatles “respectable” wilde maken, ook voor de ouders, denk maar aan de invoering van kraagloze jasjes, die dan later als Beatle-jasjes bekend zouden worden, omdat hij vond dat het gedaan moest zijn met de lederen jekkers die ze tot dan toe droegen (they had to clean up their act, iets waarin hij zeker is geslaagd, zodat de meer rebelse jongeren zich liever tot de Rolling Stones bekeerden), is zeker waar. Maar er kan in het licht van heel die homofiele historie natuurlijk ook nog iets anders meegespeeld hebben. Tegen een dode kan je namelijk nooit concurreren… En dat John Stu nooit vergeten is, zou volgens Astrid Kirchherr moeten blijken uit de mooie ballade “In my life”, opgedragen aan zijn vrienden, waarvan “some are dead and some are living“…

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Zestig jaar geleden: John Lennon op vakantie met Brian Epstein

  1. Hierboven wordt gesuggereerd dat John op reis was ten tijde van de bevalling van zijn vrouw Cynthia. Dit wordt tegengesproken in het lijvige boek “De Levens van John Lennon” door Albert Goldman, lector en muziekrecensent in de USA. (*)
    De Beatles hadden eind maart hun laatste tournee afgesloten. Vanaf dan hadden ze kriskras door het land gereisd, op weg naar optredens en radio- en televisiestudio’s, die Brian Epstein geregeld had, maar niet van die aard waren dat ze niet konden worden afgezegd of verplaatst om bij zijn zwangere vrouw en de bevalling aanwezig te zijn. John was zelfs nog twee keer in Liverpool geweest, twee dagen na Julians’ geboorte toen hij in Birkenhead had gespeeld en ook twee dagen later toen ze in de Cavern optraden. Beide keren was hij niet naar het ziekenhuis gegaan. Wat hem in deze periode in beslag nam, waren niet zozeer die optredens, maar zijn snel ontwikkelende relatie met Brian. Brian liet John proeven van de homofiele wereld van het artistieke volkje in de West-End.
    Toen John uiteindelijk zijn vrouw en zoon ging bezoeken in het ziekenhuis, vertelde hij haar botweg over het geplande reisje dat op zijn programma stond met Brian naar Spanje. Terwijl zijn overige vrienden Paul, George en Ringo voor een 12-daagse verlof afreisden naar Tenerife, ging hij diezelfde periode doorbrengen met Brian naar Barcelona en Torremolinos. En John had wel degelijk een homofiele relatie met Brian, deels met de opportune bedoeling om macht en onderdrukking uit te oefenen over Brian, die zijn slaafje was. Toch heeft John later altijd kwaad gereageerd als zijn bisexualiteit ter sprake kwam.
    (*) Albert Goldman werd eerder al als sensatie-journalistde grond ingeboord, toen hij negatieve feiten openbaar maakte over Elvis Presley, en de fanclubs op hun grondvesten daverden en de waarheidsgetrouwheid in twijfel trokken. Na zijn dood is evenwel gebleken dat alles wat in zijn boek stond klopte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.