Het is ook alweer tien jaar geleden dat de Britse acteur Richard Briers, vooral bekend van de ook jarenlang op de VRT vertoonde sitcom ‘The Good Life’, in zijn woning in Londen is overleden. Briers werd 79. Hij kampte al jaren met een longziekte. Briers dankt zijn bekendheid aan zijn rol als Tom Good in ‘The Good Life’, dat in de jaren ’70 jarenlang op de BBC liep. In die reeks speelden hij en Felicity Kendall een gehuwd stel uit de betere voorstedelijke wijken dat een ecologische manier van leven nastreeft. Zij leefden naast een stel hyperernstige would be-aristocraten, de Leadbetters, gestalte gegeven door Paul Eddington en Penelope Keith. Op de foto staan ze in die volgorde van links naar rechts. Het is wel belangrijk te weten dat de twee mannelijke personages ooit nog collega’s waren geweest op het bedrijf, waar Jerry Leadbetter nog altijd werkte.

Zijn filmcarrière was Briers begonnen met ‘Bottoms Up’ (1960) en de Agatha Christie-klassieker ‘Murder she said’ (1961). Zijn eerste hoofdrol speelde hij in de serie “Marriage Lines”, die liep van 1961 tot en met 1966, maar het was dus pas vanaf de jaren ’70 dat hij grote bekendheid verwierf dankzij zijn rol in “The Good Life”. In het Nederlands kreeg deze sitcom de titel “Op een goede wei” mee. In de vertaling kon men immers de woordspeling niet behouden van enerzijds “het goede leven” en anderzijds het feit dat zijn naam Good was. De serie paste in het kader van een algemene “terug naar de natuur”-beweging en ook in een soort self-relying reflex (zelf in zijn levensonderhoud voorzien).
Ik was indertijd dol op “The Good Life”, maar minder op Richard Briers moet ik eerlijk toegeven. Dat was echter uit een irrationele reflex omdat ik dolverliefd was op Felicity Kendall als zijn vrouw Barbara. Dat had misschien ook te maken met de vele seksuele innuendo’s. En dan heb ik het niet zozeer over die aflevering, waarin beide paren zich – onder invloed van te veel eigen gestookte alcohol – bijna aan partnerruil bezondigen, want dat vond ik er wat over. Nee, ik denk b.v. aan die keer toen Tom een jurk die Margo (Penelope Keith) aan Barbara had geschonken als vogelschrik gebruikte. Waarop Margo verbolgen reageert: “If you don’t take down my dress, I will call the police. (Hapert even) I know that this came out all wrong, but you know what I mean!”
In de laatste aflevering werd reeds een allusie gemaakt op de nieuwe reeks waarin Penelope Keith de hoofdrol speelt, nl.”To the manor born”. Ook Paul Eddington kreeg daarna een hoofdrol in “Yes, minister”. Paul Eddington is al overleden op 4 november 1995 aan huidkanker, zodanig dat alweer eens duidelijk is dat de vrouwen het sterke geslacht vormen. Meer zelfs, Felicity Kendall heeft nog niet zo lang geleden nog deelgenomen aan “Strictly come dancing”. Ik moet wel toegeven dat ze blijkbaar zoveel facelifts achter de rug had, dat haar gezicht zo gespannen stond dat het op alle momenten leek te kunnen scheuren. Nee, geef mij dan toch maar “de natuurlijke levenswijze”… Exit mijn verliefdheid op mrs.Kendall…
In de jaren ’80 speelde ook Richard Briers opnieuw de hoofdrol in een sitcom, namelijk “Ever Decreasing Circles”. Daarna speelde hij diverse kleinere rollen in Shakespeare-verfilmingen van acteur/regisseur Kenneth Branagh, waaronder ‘Much Ado About Nothing’, ‘Henry V’, ‘Hamlet’ en ‘As You Like it’. Eveneens in nevenrollen was hij te bewonderen in ‘Frankenstein’ en in de komedie ‘Peter’s Friends’ (ook al geregisseerd door Branagh). Zelfs na het jaar 2000 had hij nog een belangrijke rol in “Monarch Of The Glen”.
Richard Briers was gehuwd met actrice Ann Davies. Een van hun twee dochters, Lucy, werd eveneens actrice. In 2003 beweerde hij een half miljoen sigaretten te hebben gerookt in zijn leven. Dat was meteen ook de aanleiding om ermee te stoppen, maar het was al te laat: op 17 februari 2013 overleed hij thuis aan de gevolgen van een longziekte.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.