Vandaag is het al vijftien jaar geleden dat de Duitse wielrenner Friedhelm Fischerkeller is overleden…

38 friedhelm fischerkeller

Friedhelm Fischerkeller was destijds één van mijn absolute helden. Ik had maar één prentje van hem, datgene dat ik nu ook bij dit artikeltje heb gevoegd: in die prachtige Feru-trui met als teamgenoten Hans Junkermann, Hans Brinkmann, Hans Hollenstein – het leek wel of je Hans moest heten om van die ploeg te mogen deel uitmaken – en dan toch ook nog Emmanuel Plattner. Om aan een volledig team van zes man te geraken, moest ik er dan (een beetje tegen mijn zin) nog een Feru-pistier aan toevoegen, dat werd dan meestal Adolf Suter.
Maar Fischerkeller reed ook voor de Torpedo-ploeg, alweer met Hans Junkermann, maar ook nog met Dieter Puschel, Rolf Roggendorf, Otto Altweck, Matthias Löder en Franz Reitz, de enige (samen met Junkermann) die ik écht in die magische trui had.

En Fischerkeller besloot zijn carrière bij het Wiel’s-Groene Leeuw van – nogmaals! – Hans Junkermann en Dieter Puschel, de twee Gilbert Desmetten, veldrijders Firmin Van Kerrebroeck en Roger Declercq, Michael Wright en zelfs de Pool (!) Eric Krafczyk, waarover ik bij tijd en wijle toch ook eens een stukje moet schrijven. Maar, in tegenstelling tot alle genoemden (met als uitzondering Krafczyk), heb ik dus helaas nooit een foto van Fischerkeller in Wiel’s-Groene Leeuw outfit gehad.

38 Fischerkeller  Friedhelm

En dan wist ik in die tijd niet eens dat Fischerkeller ook nog voor de Faema-ploeg van Rik Van Looy had gereden. Of voor Gazzola, een ander legendarisch team uit die tijd!
Maar heeft Fischerkeller ook ooit iets gewonnen? Reken maar van yes! Vooral bij de liefhebbers was hij een geduchte tegenstander. Zo won hij tweemaal het Duitse kampioenschap (in 1957 en in 1958) en in die jaren scoorde hij ook internationaal (zesde in het wereldkampioenschap in Waregem en dertiende in de Vredeskoers).
Bij zijn overgang naar de profs werd hij meteen zesde in de Ronde van Zwitserland (in die fameuze Feru-trui) en zevende in het wereldkampioenschap.
In 1961 won hij dan de ronde van zijn land en werd hij 34ste in de Giro d’Italia. Zijn enige deelname aan de Ronde van Frankrijk was dat jaar echter helaas geen meevaller.
Fischerkeller was afkomstig van Keulen en het was dan ook in de zesdaagse van zijn geboortestad dat hij zijn debuut maakte in 1958 aan de zijde van gouwgenoot Willi Franssen. Na 25 minuten was het avontuur echter al afgelopen na een zware val. In totaal zou hij uiteindelijk toch negen zesdaagsen betwisten, waarbij zijn beste uitslag eveneens in Keulen was, in 1960 werd hij namelijk zesde aan de zijde van de Luxemburger Lucien Gillen. Tweemaal zou hij aan de zijde van Willi Altig derde worden in het nationaal kampioenschap ploegkoers (in 1962 en 1964).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.