“Temse heeft de jongste jaren vaak de nationale media gehaald: met het project-tweede Scheldebrug, AC en site De Zaat, Amerikaanse toeristen, uittesting grieppandemie, Jan Hoets ‘Ponton Temse’, viering Vlaamse striptekenaars, stripalbum ‘Tazuur en Tazijn’ (= Suske en Wiske in Temse) e.a. Onlangs is er nog een kers op de taart bijgezet met de tv-serie ‘Met Man en Macht’. In de regel kijk ik nooit naar series, maar nu moést ik wel,” schrijft burgemeester Luc De Ryck.

Begin 2011 kreeg ik Ludo Volders op bezoek, professioneel location hunter (locatiezoeker). Hij pleistert vaak in Buitenland-Bornem, kent Temse en vroeg of het gemeentehuis mocht gebruikt worden voor Met Man en Macht. Het schepencollege gaf zijn fiat en in mei-november 2011 werd gefilmd. Inzake locaties speelde Temse de hoofdrol met het gemeentehuis, café Bij Rita, de markt, woningen op de kaai, Velle en de Jef De Pauwstraat, kerkhof Steendorp (waar ons brandweerkorps voor de regen zorgde) en het ziekenhuis.
Voor het politieke spel bood het gemeentehuis het ideale kader. Alle ruimten op de 1ste en 2de verdieping werden in functie van het scenario aangepast: een valse wand hier, nieuw behang daar, ander meubilair ginder, herschikking van bestaand meubilair en kunstwerken… Bij de opnamen moest het volstrekt stil zijn, ook in de buurt, en dat maakte soms ingrepen nodig. Voor het maken van de afspraken en het oplossen van problemen was er gelukkig schepen Freddy Verbeke. Het had soms ook heel wat voeten in de aarde om al eerder geplande activiteiten doorgang te laten vinden, maar uiteindelijk viel alles altijd op zijn pootjes. Zelf was ik verrast door de complexiteit van het geheel en de professionaliteit van de aanpak. De filmploeg bestond gemiddeld uit 35 personen, allen met een welbepaalde functie. De draaidag begon rond 6.30 u. en eindigde rond 18 u., tenzij het avond- of nachtopnamen betrof.
Heel Temse zat de jongste maandagavonden enthousiast met de neus tegen de beeldbuis gespijkerd. Het scenario voorzag verrassende ontwikkelingen en groeide gedoseerd naar het hoogtepunt. Een sterk feuilleton! Hoed af voor de auteurs-regisseurs Tom Lenaerts en Tom Van Dyck, bovendien toffe gasten in de dagelijkse omgang. Tom schitterde daarenboven als acteur. De rolbezetting met haar vele grote namen was uitzonderlijk. Een speciaal boontje heb ik voor Natali Broods (echtgenote Tom Van Dyck in de serie), voor mij dé revelatie. Meerdere Temsenaren fungeerden als figurant, o.a. de man die er zijn hobby van heeft gemaakt: Erik Westerlinck. De serie inspireerde meerdere zelfstandigen. Plaatselijk speelden Jempi Smet (Ardenia) en Johan Blyweert (De Gulden Cop) in op het gebeuren.
De serie betekende een enorme publiciteit voor onze gemeente. Toen Stille Waters werd uitgezonden, had dat een grote weerslag op het toerisme, vooral op de Scheldevaarten (we noteren sindsdien jaarlijks 30.000 boottoeristen) en de veerdienst in Tielrode (nu 40.000 overzetters per jaar). Ook Met Man en Macht laat duidelijk sporen na.

Luc De Ryck

Op de foto: 28/9/2012. Opening cultureel seizoen in Temse. De burgemeester interviewt Tom Van Dyck.

Een gedachte over “Tien jaar geleden: Temse speelt hoofdrol in “Met Man en Macht”

  1. Misschien verwacht u van mij een recensie van de nieuwe televisieserie “Met man en macht”, omdat mijn geboortedorp Temse in 2011 het decor voor de opnamen van dit nieuwe Woestijnvis-feuilleton vormde, maar voorlopig ga ik me nog gedeisd houden, omdat ik wil afwachten waar dit naartoe gaat. In de eerste aflevering moet ik toegeven dat de N-VA-burgemeester (gespeeld door Josse De Pauw) niet beter of niet slechter werd afgebeeld dan de andere personages, maar ik kijk op dit vlak toch nog liever even de kat uit de boom, want de anti-N-VA-houding van Woestijnvis is even legendarisch als die van Humo bijvoorbeeld. Het enige wat ik nu al kwijt wil, is dat ik de speech van Josse De Pauw in café Rita hilarisch vond. Door een fout van de “continuity” werd zijn pint, telkens hij ervan dronk, immers steeds voller, zoals je ongetwijfeld zal kunnen nagaan op youtube of via andere media waarbij je de kans krijgt de aflevering nog eens te herbekijken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.