Ter gelegenheid van de honderdste Ronde van Frankrijk eindigde de Tour in 2013 met een avondcriterium op de Champs Elysées. Daarbij zouden alle nog levende Tourrenners als gast worden uitgenodigd, werd er gezegd (waarbij meteen de vraag werd gesteld of dit dan ook zou gelden voor Lance Armstrong) en pour la petite histoire werd eraan toegevoegd dat de langst levende Tourdeelnemer de 98-jarige Fransman Pierre Cogan was. Helaas was Pierre er niet bij op de Champs Elysées, want tien jaar geleden is hij schielijk overleden.

De grootste overwinning van Cogan was in Plouay in 1936 en ook le Grand Prix des Nations een jaar later. Hij was elfde in de Tour de France 1935 en zevende in die van 1950. Zijn laatste Tour betwistte hij in 1951 en toen kon hij nog een negentiende plaats uit de brand slepen.
Hij werd opgevolgd als oudste Tourrenner door de 96-jarige Albert Bourlon, die naast dit niet onbelangrijke feit nog een ander exploot achter zijn naam heeft staan, namelijk die van de langste solo-ontsnapping in de Tour. In de veertiende rit van de Tour van 1947 rondde hij immers een vlucht van niet minder dan 253 km succesvol af. Maar Bourlon heeft niet lang van zijn faam kunnen genieten: in september van hetzelfde jaar legde ook hij het loodje… Wie nu de oudste Tourrenner is, weet ik niet. Tegen dit tempo is dit trouwens toch niet bij te houden…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.