Het volgende boek dat mijn “willekeurige woordgenerator” voor mij heeft uitgezocht, is “Another country” van de Amerikaanse zwarte auteur James Baldwin uit 1960. Algemeen wordt aanvaard dat het een hoogtepunt is niet alleen in de Afro-Amerikaanse literatuur of de Amerikaanse literatuur tout court, maar zelfs in de wereldliteratuur. Ik heb het boek (als Dell-pocket) al heel lang in mijn bezit, maar toch ben ik er nooit aan begonnen. Alsof ik niet dùrfde…

En terecht, zo blijkt. Dat eeuwige zelfbeklag van een neger (het n-woord was nog niet verboden in die tijd) die vindt dat het allemaal de schuld is van de blanken dat hij zelf aan niks toekomt dan drinken, snuiven en “peddling his ass”. Tot daaraan toe nog (misschien heeft-ie zelfs niet helemaal ongelijk), maar als-ie het dan gaat afreageren op een blank meisje dat uit het zuiden naar New York is gekomen, dan krijg ik er wel genoeg van. Weg ermee!

Baldwins vader, David Baldwin, was een dominee en de zoon van een slaaf. James was de oudste van negen kinderen. Hij verliet de Verenigde Staten in 1948 en ging in Parijs wonen waar zijn vriend, die andere Afro-Amerikaanse auteur Richard Wright (1908-1960) al eerder naartoe was verhuisd. Baldwin gaf zijn collectie essays de titel Notes of a Native Son, met een duidelijke referentie aan Wrights boek Native Son. Baldwins eigen boek uit 1956 Giovanni’s Room speelt zich af in Parijs and focuses on the events in the life of an American man living in Paris and his feelings and frustrations with his relationships with other men in his life, particularly an Italian bartender named Giovanni whom he meets at a Parisian gay bar. Baldwin overleed eind 1987 aan maagkanker in Saint-Paul-de-Vence. Zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar de VS en hij werd begraven op het Ferncliff Cemetery in Harlem (New York).

De meeste van Baldwins boeken gaan over raciale, sociale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. Zijn romans en toneelstukken fictionaliseren fundamentele persoonlijke kwesties en dilemma’s van Afro-Amerikanen, maar ook van homo’s en biseksuele mannen die vaak onder complexe sociale en psychologische druk staan. Zijn essays, zoals verzameld in Notes of a Native Son (1955), verkennen de vaak subtiele onderliggende raciale, seksuele en klassenverschillen in westerse samenlevingen, met name degene die speelden in de VS in het midden van de 20e eeuw. (Wikipedia)

Foto: James Baldwin en het standbeeld van Shakespeare van het Albert Memorial (Hyde Park) in 1969 (Allan Warren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.