Vijf jaar geleden kwam ‘F.C. De Kampioenen: Forever’, de film van Jan Verheyen, uit in de bioscoop.

Voor acteur Marijn Devalck mocht het de laatste film in de reeks zijn. Hij zou er graag mee stoppen, een punt zetten achter de vertolking van zijn legendarische personage. Dat vertelde hij op 12 december 2017 in Dag Allemaal.
Tijdens de opnamen van de derde film van F.C. De Kampioenen was Marijn Devalck (66) niet helemaal zichzelf. Hij voelde zich er niet langer thuis.
“Voor de derde film zijn we samengekomen in januari 2016”, vertelt de acteur in Dag Allemaal. “Na de eerste lezing kwam ik thuis met een tergend gevoel. Het gevoel dat ik er niet meer bijhoor… Dat ik het niet graag meer doe.”
Een gevoel dat volgens hem voornamelijk bij zichzelf te zoeken is. “Ik voel de behoefte niet meer om Boma te spelen”, klinkt het. “Om te acteren tout court. Ik heb De Kampioenen altijd gerespecteerd, heb de ploeg nooit in de steek gelaten. (…) Maar ik voel de goesting niet meer.”
Bovendien had Devalck ook zijn twijfels bij het scenario, terwijl zijn collega’s wel dolenthousiast waren. Zelf had hij liever gezien dat ‘De Kampioenen’ in de richting van ‘Van Vlees En Bloed’ waren geëvolueerd met “ernstige acteurs maar situaties die het geheel grappig maken”, zegt hij. “Niet dat De Kampioenen even serieus moest zijn, maar soms begon de reeks naar kindertheater te neigen. Dat kon toch niet de bedoeling zijn. Vind ík, hé! Maar bon, na 27 jaar en 7 regisseurs is het niet abnormaal dat ik vond dat we het stilaan wel hadden gehad. Zonder afbreuk te willen doen aan het feit dat wij televisiegeschiedenis hebben geschreven.”
En precies dààrom heb ik dit artikel uit Het Laatste Nieuws overgenomen, omdat ik exact dezelfde indruk had. Ik was één van de weinigen die de ontelbare herhalingen van “F.C.De Kampioenen” wél op prijs stelde. En dat om de eenvoudige reden dat ik de originele afleveringen nooit heb gezien. Ik ben pas beginnen kijken nadat Peter Cnop en Willy Van Poucke me verteld hadden dat het idee eigenlijk van hén kwam en dat zij er de Fawlty Towers-tour wilden mee opgaan. Dat is er uiteraard nooit uitgekomen, maar de eerste afleveringen die werden aangeleverd door o.m. Frank Van Laecke en geregisseerd door Anton Stevens, hadden toch iets. Tot die overtuiging kwam ik alvast nadat “De Kotmadam” op VTM het record van “De Kampioenen” had geklopt en ik de twee wou vergelijken. En inderdaad, die vroege Kampioenen wonnen met vlag en wimpel. Maar na verloop van tijd heb ik dan toch afgehaakt, want De Kampioenen begonnen inderdaad naar (slecht) kindertheater te neigen, ik kan het niet beter zeggen dan Marijn. Dat mijn kleinzoon eraan verhangen is, kan eigenlijk juist als quod erat demonstrandum gelden…

Anderzijds, wij kijken ook naar “Allo allo” en veel verschil (in kwaliteit) zie ik daar toch niet in. De kwaliteit varieert ook heel erg per aflevering (naar gelang van de scenarist). Het is trouwens erg prettig om “fouten” in het scenario te herkennen. Om maar één voorbeeld te geven: bijna alle verhoudingen (in de zin van “relaties”) zitten verkeerd. Het (relatief) slimme Bieke met de onnozele hals Markske. Of de “normale” Pol met een seut van een Doortje. En waarom blijft Xavier eigenlijk bij Carmen als hij toch geen zin heeft in seks en dat is ongeveer het enige wat haar interesseert, voor de rest tiranniseert ze hem. En waarom hangt er een groot portret van Pascalleke in de huiskamer van Boma als die toch vooral stoeit met poezen uit de Pussycat, terwijl zij het vooral voor Maurice heeft? Enzovoort, enzovoort.
Maar goed, met deze nieuwe film wil Marijn Devalck dus eindigen in schoonheid: “Het is een mooie film geworden, echt waar. Jan Verheyen heeft dat schitterend gedaan.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.