Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat (Sittin’ on) The Dock of the Bay werd opgenomen door Otis Redding, begeleid door Booker T. & the M.G.’s. Drie dagen later zou Otis omkomen in een vliegtuigcrash. De single werd op 8 januari 1968 uitgebracht en zou zijn enige nummer één-hit worden.

Otis Redding verbleef op een woonboot in Sausalito toen hij in augustus 1967 (Sittin’ on) The Dock of the Bay schreef. Hij had die zomer met Booker T. & the M.G.’s succesvol opgetreden op het Monterey Pop Festival. Dit optreden inspireerde hem om in plaats van de voor hem gewoonlijke soul en rhythm’n’blues meer in de stijl van popmuziek te spelen. Hij schreef aanvankelijk de melodie en een deel van het eerste couplet, waarna hij met gitarist Steve Cropper van de M.G.’s binnen twee uur de rest van het liedje componeerde.
De opnamen vonden plaats op 22 november en 7 december 1967 in de Stax Studios te Memphis (Tennessee). Het was de bedoeling om het gefloten gedeelte later te vervangen door tekst, maar door de dood van Otis Redding bleef dit onafgewerkt. Het zou later blijken één van de grote aantrekkingspolen voor het nummer te zijn. Het muziekblad Rolling Stone plaatste (Sittin’ on) The Dock of the Bay in 2004 op de achtentwintigste plaats in een lijst van de vijfhonderd beste nummers aller tijden. In de top 100 op mijn blog komt het niet voor. Meer zelfs, geen enkel nummer van Otis (dus ook niet zijn weergaloze versie van “Try a little tenderness”) komt in die lijst voor. Wie brengt hierin verandering?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.