Het is al vijf jaar geleden dat in Londen het gewezen model en callgirl Christine Keeler is overleden. Ze was 75. In de jaren zestig was ze de spil van een seksschandaal dat de toenmalige minister van Defensie John Profumo zijn kop kostte.

In 1963 barstte in Groot-Brittannië een schandaal los toen aan het licht kwam dat callgirl Christine Keeler de lakens had gedeeld met minister van Defensie Profumo én met de Russische diplomaat Jevgeni Ivanov.
In volle koude oorlog werd het Profumo-schandaal een zaak van nationale veiligheid. Profumo moest uiteindelijk opstappen. Zijn politieke carrière was gebroken en hij zou zich de rest van zijn leven toeleggen op liefdadigheid, waarvoor hij jaren later nog zou worden onderscheiden door Margaret Thatcher.
Er kwam een gerechtelijk onderzoek en ook premier Macmillan trad een paar maanden later af. Hij deed dit officieel vanwege zijn gezondheid en werd opgevolgd door Alec Douglas-Home. Een jaar later zouden de Conservatieven een verkiezingsnederlaag lijden waarna de Labourpremier Harold Wilson aan de macht kwam. Deze nederlaag werd voor een groot deel toegeschreven aan de affaire.
Keeler zelf bleef buiten schot, maar werd wel gehoord in een ander proces waarbij ze betrokken was (ze had ook relaties met gangsters). Hier werd ze beschuldigd van meineed en kreeg negen maanden gevangenisstraf.
Christine Keeler schreef meerdere boeken over haar leven. Eén daarvan “Scandal” werd in 1989 verfilmd door Michael Caton-Jones. Hierin wordt Keeler gespeeld door actrice Joanne Whalley. Ook is Keeler het onderwerp in diverse nummers, waaronder van Dusty Springfield, de Pet Shop Boys (“Nothing Has Been Proved”), Phil Ochs en Roland Alphonso. Ook wordt haar naam genoemd in vele nummers, waaronder het nummer “Where are they now?” van het album Preservation, Act 1 van The Kinks, en natuurlijk ook in het liedje Margootje van Wim Sonneveld. Maar het meest van al is ze beroemd geworden door onderstaande foto. Deze foto werd in België eerst gepubliceerd in het weekblad “Kwik”. “Kwik” was toen het enige blad in Vlaanderen dat min of meer (bedekte) erotische foto’s en artikels publiceerde, maar ook b.v. de allereerste foto van de Beatles. De foto van Christine Keeler werd in het collectieve geheugen gebrand, al was het alleen nog maar door de pose, die onvergetelijk is in een tijd dat naakt not done was.

Ronny De Schepper
(met dank aan Raymond Thielens en Peter Vandenabeele)

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.