Vandaag is het 140 jaar geleden dat de Engelse auteur Anthony Trollope is overleden. Mijn vrouw en mijn vriend Gregory Ball zijn er gek van, maar zelf zou ik pas op 10 juni 2017 met hem kennis maken (“The Warden”). Gregory heb ik gelukkig bereid gevonden een stukje te schrijven over deze man.

Anthony Trollope was een tijdgenoot van Dickens, Thackeray and Collins. Dat hij soms ook een beetje oubollig overkomt ligt helemaal in zijn lijn: hij was geen genie, maar een harde werker. Hij heeft de kunst van het schrijven niet overhoop gegooid, maar hij schreef met een solide degelijkheid over de fijne nuances van bepaalde aspecten van de maatschappij.

red_postbox26

Gedurende het grootste deel van zijn schrijverscarrière had hij nog een vaste baan als ambtenaar bij de post. Hij is het die de rode ‘pillar boxes’ uitgevonden heeft. Misschien heeft de exactheid van de ‘ambtenarentaal’ ook een invloed gehad op zijn schrijven.
Trollope is niet altijd in de mode geweest. Zijn twee bekendste reeksen romans, de ‘Barchester’-novels en de ‘Palliser’-romans, zijn allebei uitgebreide TV-reeksen geworden, evenals ‘The Way We Live Now’. Er zijn er misschien nog enkele op TV geweest, maar dat is toch nog altijd heel weinig in verhouding tot zijn complete oeuvre. Zijn boeken (47 romans, dacht ik) zijn zeker niet allemaal de moeite waard, maar de beste zijn zeer goed. Hij wordt als vrij burgerlijk en een beetje saai gezien naast sommige van zijn tijdsgenoten (met name Dickens, Thackeray en Collins), en vooral voor zijn burgerlijkheid valt hij bij velen niet in de smaak. Binnen dit kader heeft hij echter een verfijnde gevoeligheid voor gedrag en emoties. Zijn personages zijn nooit karikaturaal: ze zijn daardoor misschien minder spectaculair of intrigerend, maar zijn juist daarom dikwijls meer geloofwaardig.

Gregory Ball

Trollope conceived the story of The Warden in Salisbury, while wandering round the cathedral one midsummer evening in the 1850s. It is the first of the six Chronicles of Barsetshire, which in their perennial popularity have outstripped even his famous Palliser novels. Set in the world of the Victorian professional and landed classes which Trollope portrayed so consummately, the novel centres on Mr. Harding, a clergyman of great personal integrity who is nevertheless in possession of an income from a charity far in excess of the sum devoted to the purposes of the foundation. On discovering this, young John Bold turns his reforming zeal to exposing what he regards as an abuse of privilege, despite the fact that he is in love with Mr. Harding’s daughter Eleanor. (*)
The novel was highly topical, for a case regarding the misapplication of church funds was the scandalous subject of contemporary debate. But in common with many other great Victorian novelists, Trollope uses the specific case to explore and illuminate the universal complexities of human motivation and social morality.

David Skilton

(*) Ik begon het boek te lezen terwijl in België het Samu-Social-schandaal rond de PS volop aanhangig was. Zo kan men vaststellen hoe relevant Trollope nog is! “At the same time he was aware of the possession by the Church of certain funds and endowments which had been intended for charitable purposes, but which had been allowed to become incomes for idle Church dignitaries.” (Skilton, p.xiii) Al dient er meteen aan toegevoegd dat “the warden” heel wat fijngevoeliger is dan de PS’ers uit de 21ste eeuw: eigenlijk gaat het boek juist eerder over de wroeging die de wantoestand veroorzaakt bij de niets vermoedende hoofdpersoon.

Referentie
Seymour Betsky, “Society in Thackeray and Trollope” in the Pelican Guide to English Literature vol.6, 1958

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.