Nog niet zo heel lang geleden had ik het over de opname door Paul McCartney en Wings van het kinderliedje “Mary had a little lamb”. Dat was uit reactie omdat zijn twee vorige platen (“Give Ireland back to the Irish” en “Hi hi hi”) door de BBC waren verboden. Maar vandaag herdenken we een nog veel belangrijker opname van “Mary had a little lamb”. Deze keer door Thomas Edison en het was dan ook de allereerste opname ever.

Op publicdomainreview.org wordt aan de hand van geschriften van Thomas Edison uitgelegd hoe het juist in elkaar zat: “I designed a little machine using a cylinder provided with grooves around the surface. Over this was to be placed tinfoil, which easily received and recorded the movements of the diaphragm … Kruesi (the machinist), when he had nearly finished it, asked what it was for.
I told him I was going to record talking, and then have the machine talk back. He thought it absurd. However, it was finished, the foil was put on; I then shouted ‘Mary had a little lamb,’ etc. I adjusted the reproducer, and the machine reproduced it perfectly.
I was never so taken aback in my life. Everybody was astonished. I was always afraid of things that worked the first time.”

Er staat ook dat de originele opname verloren is gegaan. Toch vind je een aantal opnames van Edisons woorden op YouTube. Maar de bekendste dateert van 1927 bij de vijftigste verjaardag. Men hoort het Thomas Edison trouwens in de inleiding zelf zeggen.
Nog later scientists at the the University of California Lawrence Berkeley National Laboratory in collaboration with the Library of Congress had a go at recreating it using “optical imaging”. Deze opname staat ook op YouTube en is ook te beluisteren via een link op de pagina van publicdomainreview.org. Ik versta er echter geen bal van en ik herken nergens “Mary had a little lamb”.
De leukste versie is dan ook die uit 1993, waarbij een grappenmaker een beat heeft gezet onder de opname van Thomas Edison uit 1927.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.