« Elektron » was een jongerenprogramma waarin popmuziek en populaire wetenschap met elkaar in verband werden gebracht. In « de zoon van Elektron », meer bepaald Popelektron was er echter van die wetenschap niet veel meer te merken. Tenzij de « hoezenschilder » daar in de aflevering van 26-10 moest voor doorgaan. Toch kreeg dit programma onze zegen omdat het voor één keer geen aaneenrijgen van commerciële videoclips is (er zat er maar één in, een fragment uit « Grease 2 », waarom in godsnaam ?). Neen, het ziet er naar uit dat de BRT meer en meer vertrouwd raakt met het popidioom. Vanuit televisiestandpunt bekeken was het optreden van en interview met The Au Pairs op het Pallieterpopfestival te Lier dan ook interessant. Inhoudelijk was het maar zo en zo. Daar staat dan echter de aanwezigheid van De Kreuners in de studio tegenover die vlot in beeld werd gebracht en interessante gespreksstof opleverde. De rol van presentator Bart Peeters (foto Jo Clauwaert) mag hier wel eens onderlijnd. Hij geeft het programma een zekere schwung zonder al te modieus te gaan doen.

Kort en goed, want het was kort en goed : « Pop-elektron » (18-10) is na een aantal compilatie-uitzendingen nu écht terug en we hebben er met plezier naar gekeken. De optredens van De Kreuners en The Nylons met begeleidende gesprekjes waren origineel en leuk en ook het interview met David Byrne (Talking Heads) kon voor ons door de beugel. Al beseffen we wel dat dit laatste voor tegenspraak vatbaar is. Toch één opmerking : Bart Peeters die, laten we dat maar eerst zeggen, een goede presentator is, zou er toch moeten voor zorgen niet voortdurend met zijn eigen grappen te lachen en een beetje bijlessen in Engels zouden ook niet misstaan. We kennen zelfs iemand die ze hem wil verstrekken. Louis De Pelsmaeker mag meekomen. (Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.44 van 1983)

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Popelektron

  1. woon zelf in Budel-Dorplein vlak over de grens met Hamont Belgie, was een vaste kijker van het Vlaamse tv en Bart Peters natuurlijk , mooi tijd,…. toen hadden we maar 12 zenders in zuid NL maar kwalitatief betere programma’s dan nu.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.