Het is vandaag al 35 jaar geleden dat Albert Lepage is overleden. Hij werd in Gent geboren, maar zou later uitwijken naar Nederland en daar onder de naam van Bert Paige carrière maken als arrangeur.

Componist, arrangeur, orkestleider, trompettist Albert Lepage (Gent 15-10-1920/Laren [Nl] 9-10-1987), werd geboren als zoon van Adhemar Lepage, de Gentse musicus en co-auteur (met Richard Vankenhove) van het standaardwerk over de Gentse volksmuziek, “Het volksleven in het straatlied”, werd – vooral internationaal – bekend onder zijn artiestennaam Bert Paige. Hij studeerde harmonieleer, contrapunt, orchestratie en trompet aan het Gentse conservatorium, en speelde vanaf 1943 bij het Brusselse orkest van Robert de Kers.

Van 1950 tot 1957 speelde Paige bij Nederlandse The Ramblers. Daarna werd hij arrangeur bij Dureco en was tegelijk ook creatief met het componeren voor en arrangeren van programma’s voor platen-, radio- en tv-producties o.a. – in de jaren zestig en zeventig – voor VARA’s “Showboat” en “Met de muziek mee”. Bij de AVRO  werd hij orkestleider en kreeg hij de muzikale leiding van: “Corry Brokken Shows”, “Willeke zingt de Grote Zes”, “Music Hall”. Hij was artistiek verantwoordelijk voor de platen van: Wim Sonneveld (“Het dorp”), Saskia en Serge, Conny Vandenbos, Jules de Corte, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Boudewijn de Groot (“Voor de overlevenden”, “Picknick”), Rob de Nijs, Frans Halsema, Willem Nijholt en Teddy Scholten, onder meer “Een beetje” waarmee ze in 1959 het Eurovisie Songfestival won. Tien jaar later deed hij zijn succes over met “De troubadour” met Lenny Kuhr. Paige werd in 1971 onderscheiden met de Gouden Harp van Conamus.

Zijn eigen muziek was soms te horen bij hoorspelen. In totaal zijn er ongeveer 2200 arrangementen/composities van hem bekend, de meeste geschreven voor het Metropole Orkest, dat hij ook vaak heeft geleid. Paige schreef ook de tune van het programma Twee voor twaalf, dat men nu nog altijd kan bekijken (en in zijn geval: beluisteren) op televisie. In zijn thuisstad was hij lange tijd vergeten tot het orkest The Mellvids weer bijdroegen tot de verspreiding van zijn composities.

Freek Neirynck

2 gedachtes over “Bert Paige (1920-1987)

  1. Albert was een buitengewoon aimabele persoonlijkheid die een grote bijdrage heeft geleverd aan de lichte muziek in Nederland.
    Zijn arrangementen zijn herkenbaar aan hun helderheid en de soepele manier waarop ze de tekst van het lied omlijsten.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik geniet nog steeds van zijn
    bijna onbeperkte creatieve manier van muzikale begeleidingen, en inkleuring van allerlei artiesten. Grote klasse voor altijd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.