Op 9 oktober 1817 had in het Gentse stadhuis de officiële opening van de universiteit plaats.

De universiteit werd gesticht onder Koning Willem I als gevolg van zijn politiek om de intellectuele achterstand van het zuiden van zijn Verenigd Koninkrijk der Nederlanden weg te werken. Net zoals de noordelijke Nederlanden met Leiden, Utrecht en Groningen kregen de zuidelijke Nederlanden drie rijksuniversiteiten: in Gent, Leuven en Luik.
De Gentse universiteit werd plechtig geopend op 9 oktober 1817 en de eerste rector was Jean Charles Van Rotterdam. In het eerste jaar telde de universiteit 190 studenten, dertien personeelsleden en zestien professoren, waarvan er negen uit het “buitenland” kwamen, voornamelijk uit Noord-Nederland en Duitsland. Zij waren verdeeld over vier faculteiten: Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen. De voertaal was het Latijn.
Toenmalig burgemeester De Lens betuigde de publieke dankbaarheid tegenover de koning als weldoener. Ondertussen werd Willem I schandelijk verwaarloosd door de opeenvolgende Gentse stadsbesturen, maar sinds 2018 toen de Reep weer open lag, kreeg hij dan toch een standbeeld en wel hier vlak bij mijn deur.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “205 jaar Gentse universiteit

  1. Het was de moeite gisteren. Lange stoet door het centrum van Gent. Helikopterbewaking, drone boven het hoofd. Bomvolle aula in de Volderstraat en zeer ‘artistiek’ intermezzo.
    Blij dat ik er deel mocht van uitmaken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.