Een bekend kinderboek over dieren is uiteraard ook “Dr.Dolittle” van de Amerikaan Hugh Lofting, die vandaag 75 jaar geleden is overleden (foto Wikipedia). Lofting kreeg de inspiratie hiervoor hier in ons land toen zijn zoontje hem vroeg om hem te schrijven hoe het eraan toeging in de loopgraven aan de IJzer. Lofting vond dat de waarheid toch iets te cru was voor het jongetje en begon te fantaseren hoe de paarden, die toen nog deel uitmaakten van een leger, daarover zouden praten. En zo kwam hij bij het idee van een professor die met dieren kon praten. De naam van de professor verwijst overigens ook naar zijn zoontje, dat nogal aan de luie kant was.

Loftings vrouw bracht de gebundelde verhaaltjes naar een uitgever en in 1920 zag “The story of Dr.Dolittle” het licht. En dan kwam natuurlijk het bekende verhaal van de sequels en de schrijver die op de duur gefrustreerd geraakt omdat hij liever als “echte” schrijver erkend wil worden. Daarom liet hij in 1928 zijn hoofdpersonage achter op de maan, met de bedoeling hem daar voorgoed aan zijn lot over te laten. Zo hadden de lezers het niet begrepen en in 1933 moest hij hem met “Dr.Dolittle’s Return” terughalen.
Alhoewel Lofting strikt moraliserende bedoelingen had met zijn verhaal (als we wat meer naar elkaar zouden luisteren, zouden we minder ruziemaken), sijpelt er hier en daar wel wat we zouden kunnen noemen “alledaags racisme” door, een kwaal die toen nog bij vele blanke Amerikanen leefde. Het is dus wel ironisch dat in 1998 de zwarte steracteur Eddie Murphy gestalte gaf aan de beroemde professor.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.