De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin (foto Erik Westerlinck) die ondertussen reeds gestopt is, werd amper vijf jaar geleden nog wereldkampioen tijdrijden vóór Primoz Roglic en Chris Froome…

Tom Dumoulin (Maastricht11 november 1990) won in 2017 twee meerdaagse wedstrijden op WorldTour-niveau, te weten de Giro en de BinckBank Tour en hij werd in 2017 twee keer wereldkampioen, in de ploegentijdrit en in de individuele tijdrit. In 2018 werd hij tweede in zowel de Giro als de Tour. Hij won in alle Grote Rondes etappes (vier in de Ronde van Italië, drie in de Ronde van Frankrijk en twee in de Ronde van Spanje) en droeg in twee van de drie grote rondes in totaal 23 dagen de leiderstrui (17 roze truien in de Ronde van Italië en zes rode truien in de Ronde van Spanje). 

In 2018 heeft hij de slottijdrit in de Tour gewonnen. Hij was na 31 kilometer één seconde sneller dan Chris Froome, al was dat even onduidelijk. Op de tijdmeting die op televisie te zien was, leek de Nederlander tweede te eindigen…

Wat bleek? Bij Froome stopte de meting enkele meters vóór hij over de meet reed. Dumoulin en Froome wisten zo zelf even niet wie nu de snelste was. ASO kwam snel met een verklaring waar het misliep. Dumoulin werd tot zijn eigen verbazing als winnaar bevestigd en kreeg meteen felicitaties van concurrent Froome. “Sorry man”, zei de Nederlander.
“Er was geen probleem met de tijdsregistratie en de grafiek die op tv te zien was. Een politieman is over de finish gewandeld tussen de aankomst van Froome en Dumoulin en dat is meteen daarna rechtgezet”, aldus Guillaume Kleszcz van Tourorganisator ASO bij Sporza. De klok stopte dus met tellen toen de agent voor het oog van de elektronische tijdswaarneming passeerde, luttele seconden vooraleer Froom de finish zou overschrijden? “Er is er een automatisch systeem om dat te corrigeren. Dat is ook de reden dat de tijd van Dumoulin meteen daarna in het groen verscheen”, zei Kleszcz. (Het Nieuwsblad)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.