75 jaar geleden werd in de naweeën van de Tweede Wereldoorlog the Free Territory of Trieste opgericht.

Territorio_libero_di_Trieste_carta

This independent territory was situated in Central Europe between northern Italy and Yugoslavia, facing the north part of the Adriatic Sea, under direct responsibility of the United Nations Security Council in the aftermath of World War II.
The Free Territory was established on 10 February 1947 by a protocol of the Treaty of Peace with Italy in order to accommodate an ethnically and culturally mixed population in a neutral independent country. The intention was also to cool down territorial claims between Italy and Yugoslavia, due to its strategic importance for trade with Central Europe. It came into existence on 15 September 1947.
Its administration was divided into two areas: one being the port city of Trieste with a narrow coastal strip to the north west (Zone A); the other, larger (Zone B) was formed by a small portion of the north-western part of the Istrian peninsula.
The Free Territory was de facto taken over by its two neighbours in 1954 and this was formalized much later by the bilateral Treaty of Osimo of 1975, ratified in 1977.
Ik ben vooral in deze problematiek geïnteresseerd geraakt omdat vanaf 1950 (foto) tot en met 1953 er ook een ploeg deel uit the Free Territory of Trieste deelnam aan de Vredeskoers (een jaar later nam Giordano Dreossi nog als individueel deel). De Italiaanse renners die aan de VK deelnamen, stamden allemaal uit Zone A die onder het beheer van de Britse en Amerikaanse legers stond. Zone B, het zuidelijke deel van Trieste (zie kaart), werd bezet door de Joegoslavische communisten onder Tito. Renners uit Zone B mochten van de Joegoslaven niet deelnemen aan de VK. Daar was geen sprake van na de Stalin-Tito splitsing van eind 1948. Pas in 1956 nam er weer een Joegoslavische ploeg deel aan de VK.

(Met dank aan Steponas)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.