Met een nooit eerder gezien vuurwerk werd alweer een succesrijke Happening als inleiding tot de veertigste aflevering van het Festival van Vlaanderen afgesloten. De oorverdovende knallen na middernacht smoorden alle voorafgaande herrie over de « Turkse » geluidsoverlast in de kiem.

De islamitische muziek die vrijdag vanop het Belfort als opwarmer had moeten dienen, maar dat zo overdonderend deed dat de gemoederen eerder werden verhit, was op de happening rond het Sint-Baafsplein nog steeds onderwerp van de ge-
sprekken. Dat het precies de uitbater van café De Turk was, die klacht had ingediend, gaf natuurlijk aanleiding tot hilariteit.
Bertrand Flamang, uitbater van café Den Turk aan de Botermarkt in Gent, vond het initiatief van het Festival van Vlaanderen met wereldmuziek, die vorige vrijdag luid vanop het Belfort weerklonk en gemengde reacties uitlokte, wel geslaagd.
« Het was echter kelner Bart, die in een onstuimige bui en op eigen initiatief, strikt persoonlijk, heeft geprotesteerd. »
Organisator Jan Briers jr. gaf echter toe dat er daarnaast nog zo’n zestig klachten waren binnengelopen. Buiten die van het Vlaams Blok ging het echter uitsluitend over de geluidsoverlast (te wijten aan een technische vergissing) en werden er geen politieke consequenties aan vastgeknoopt. « Wat zal men dan zeggen als straks na middernacht de klokken van Sint-Baafs beginnen beieren ? », vroeg een mandataris van Agalev zich af. Gelijk had hij, zeker als men daarbij dan nog het (overigens prachtige) vuurwerk voegt, begeleid door de Burundese drummers.
Ontroerend
In het programma zat overigens ook Turkse soefimuziek, religieuze islamliederen, nota bene in de kathedraal. Maar in plaats van conflict gaf dit juist aanleiding tot ontroerende momenten van culturele verdraagzaamheid. Zo was de aanwezigheid van een grote schare gesluierde moslimvrouwen in een kathedraal toch wel een erg opvallend beeld.
De enige wanklank was een reusachtige verkeersopstopping in de binnenstad. Om de sereniteit in de kathedraal te behouden, zowel tijdens de islamitische muziek ’s namiddags als tijdens het protestantse oratorium van de jood Felix Mendelssohn ’s avonds, had men het verkeer in de Limburgstraat afgesloten. Zeker geen overdreven luxe met auto’s als rijdende jukeboxen. « Het was een idee van het stadsbestuur zelf », verklaarde Jan Briers, « als het goed is, zeggen we het ook ! »
RONNY DE SCHEPPER in Het Laatste Nieuws van 15/9/1997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.