De persvoorstelling van het programma van het seizoen 1982-83 bij het Nationaal Eigentijds Teater (NET) dat zijn tenten heeft opgeslagen in de nieuwe Arca-schouwburg aan de Sint-Widostraat nr.14 in Gent lag al een tijdje achter de rug, maar ik had gedacht ze aan de lezers van De Rode Vaan voor te schotelen in combinatie met de première van « De Biezenstekker » naar Cyriel Buysse. Voor een tweede maal is deze première echter uitgesteld. Net zoals een Gentse streekkrant had ik dan ook ernstige vermoedens dat deze verdaging weinig te maken heeft met de « ziekte » van Greetje Van Langendonck, maar eerder met de afdanking van drie acteurs, waaronder Greetje, die ondanks hun conflict met de Arca-directie (Jo Decaluwe) nog werden verondersteld in deze productie het beste van zichzelf te geven. (*)

Wachten op die première leek dus wel een beetje wachten op Godot, vandaar dat we dan nu toch maar « onthullen » wat het NET voor ons in petto had. En dat zijn dan « Woyzeck » naar Büchner, « Der Auftrag » naar Heiner Muller, « Clavigo » naar Goethe en « Der Tod und der Tod » van Hugo von Hoffmannsthal. Er is ook nog een stuk met Julien Schoenaerts en Jo De Meyere voorzien, dat echter nog niet met zekerheid vastligt, maar gezien de overige programmatie zouden wij Schiller of Lessing willen aanbevelen…
Waar zit het « eigentijdse » in al deze stukken, vraagt een weldenkend mens zich natuurlijk af en dramaturg Pol Dehert antwoordt daarop : « Het eigentijdse zit hem in de problematiek van de stukken en het niet vooropstellen van een bepaalde vorm ». Jan De Corte, ook aanwezig op de persconferentie, kon natuurlijk niet anders dan dit volmondig beamen.

De merkwaardigste transfer is trouwens regisseur Herman Gilis (foto), die bij de Mannen van den Dam « Het Lakseermiddel » heeft gemonteerd en meteen is het duidelijk welke richting het NET uit wil.
Een andere « onnozele » vraag is natuurlijk of er nu in Vlaanderen echt niemand een pen kan vasthouden. We citeren nogmaals Pol Dehert : « De eigen dramaturgie, daar wil ik het niet eens over hebben, we kennen die situatie allemaal ».
Het NET gaat met al deze nieuwe producties ook op reis, evenals met de successen van vorige seizoenen als daar zijn de Apologie van Socrates, De Wereldverbeteraar en Gesprek in huize Charlotte Von Stein.

Ronny De Schepper

(*) Op de website van het Cyriel Buysse Genootschap klinkt het als volgt: “De voor 15 mei 1982 aangekondigde première van de Arca-produktie van De biezenstekker, een (nieuwe) toneelbewerking van de bekende novelle door Arca/NET-acteur Dirk Celis (bovenstaande foto is van YouTube), werd tijdelijk uitgesteld; de produktie zal echter uiteindelijk geheel afgelast moeten worden wegens tijdgebrek en interne moeilijkheden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.