Op 10 september 1977 werd Salvador Esquivel Villaruel in Tlaxcala de eerste kampioen van Mexico op de weg bij de elite. Hij was toen pas vijftien jaar oud! In 1981 zou hij dat als negentienjarige nog eens overdoen.

Een jaar eerder (in 1980 dus) was hij vijfde geworden in de wegrit op de Panamerikaanse Spelen en had hij ook een rit gewonnen in de Ronde van Chili.

In 1982 won hij twee ritten en het puntenklassement in de Ronde van Costa Rica. Samen met Rosendo Ramos, Hilarión Sánchez en Felipe Enriques werd hij ook tweede in de ploegentijdrit van de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen na de Cubanen (Orestes Mora Alonso, Eduardo Alonso González, Roberto Rodríguez Alfonso, José Hernández Arancibia).

In 1983 won hij op 21-jarige leeftijd de Vuelta de la Juventud Mexicana, nadat hij niet minder dan vijf ritten op zijn naam had geschreven. In 1984 zou hij dat nog eens overdoen, maar dan blijkbaar zonder ritoverwinningen. Zelfs in 1987 was hij klaarblijkelijk nog jong genoeg als 25-jarige om nogmaals de eindoverwinning te behalen, deze keer toch met één ritoverwinning.

Op dit moment heeft hij een YouTube-kanaal, waarop hij commentaar geeft op het hedendaagse wielrennen (links op de foto).

Ronny De Schepper
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.