55 jaar geleden was de eerste dag van de opname van wat de comeback-elpee van Elvis zal blijken. Alhoewel de eigenlijk producer Felton Jarvis was, zijn die toch de geschiedenis ingegaan als “de Jerry Reed-sessions”, genoemd naar de componist van “Guitar man” (fotomontage Pinterest).

Tijdens de opname van Elvis’ Guitar Man, werd Reed gecontacteerd door Jarvis (producer) met de vraag waarom het niet lukte om hetzelfde geluid te krijgen als op Reed’s opname, waarop hij antwoordde: ik ben een “finger picker” en jouw gitaristen zijn “straight pickers” (Mark Knopfler is b.v. ook een finger picker). Daarop kreeg Reed het verzoek om te komen meespelen op de opnames van Elvis. Die dag was dat dus Guitar Man, maar ook Big Boss Man, overigens een compositie van de zwarte Jimmy Reed (1925-1976), die (misschien juist om die reden?) vaak met Jerry Reed wordt verward.

’s Anderendaags werden Mine, Singing Tree, Just Call Me Lonesome, Hi Heel Sneakers, You Don’t Know Me, We Call On Him en You’ll Never Walk Alone opgenomen, maar deze keer dus zonder Jerry Reed. Een deel van deze opnamen zou overigens op de elpee “You’ll Never Walk Alone” terechtkomen. De rocknummers kwamen uit op het album “Clambake”. Het album met als titel “Guitar man” is een remix uit januari 1981 door Jarvis, waarbij alle begeleiding werd gewist en met nieuwe mensen opgenomen. Jerry Reed mocht wel opnieuw “Guitar man” inspelen.

U.S.Male, een ander nummer van Jerry Reed, zou pas in de nacht van 15 op 16 januari 1968 worden opgenomen. Nadat Elvis reeds Goin’ Home, Too much monkey business (Chuck Berry nummer) en Stay Away had opgenomen, was hij niet echt tevreden over de opnames en werd Reed er opnieuw bij gehaald. And the rest, as they say, is history

Ronny De Schepper (met dank aan Raymond Thielens)

Lees meer hierover op elvis.com.au: Jerry Reed and The Importance of Elvis Presleys Guitar Man Sessions door David Troedson.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.