Het is vandaag al tien jaar geleden dat zanger, gitarist, componist en acteur Jerry Reed (*) is overleden.

Jerry Reed Hubbard was an American country music singer, as well as an actor who appeared in more than a dozen films. Maar hij is vooral bekend van een aantal songs die mijlpalen zijn geweest voor sommige zangers. Zo “Guitar Man” en “U.S. Male”, die in 1968 de comeback van Elvis Presley inluidden (**). Voor Johnny Cash schreef hij dan weer “A Thing Called Love” (***) en verder was er o.a. “East Bound and Down”, the theme song for the 1977 blockbuster Smokey and the Bandit, in which Reed co-starred. Reed died in Nashville, Tennessee, of complications from emphysema. He was survived by wife Priscilla Mitchell and two daughters. Mitchell died in 2014. (Wikipedia)

(*) Niet te verwarren met blueszanger Jimmy Reed, al heeft hij zelf die verwarring wel in de hand gewerkt door gitaar te spelen for Elvis Presley’s version of Jimmy Reed’s “Big Boss Man”, recorded in the same session as “Guitar Man” (10 september 1967).
(**) Tijdens de opname van Elvis’ Guitar Man, werd Reed gecontacteerd door Jarvis (producer) met de vraag waarom het niet lukte om hetzelfde geluid te krijgen als op Reed’s opname, waarop hij antwoordde: ik ben een “finger picker” en jouw gitaristen zijn “straight pickers” (Mark Knopfler is b.v. ook een finger picker). Daarop kreeg Reed het verzoek om te komen meespelen op de volgende opnames van Elvis, met name Guitar Man en Big Boss Man, en in januari U.S.Male. (Raymond Thielens)
(***) Alhoewel Elvis ook dit nummer heeft opgenomen. Als men op het uitbrengen afgaat, dan was Johnny Cash eerder (december 1971) dan Elvis (april 1972), maar meer dan waarschijnlijk heeft Elvis het eerder opgenomen dan Cash. Wellicht hebben ze Elvis’ versie pas uitgebracht nadat ze het succes van Cash zagen, omdat RCA dat bekend stond als een geöliede geldmachine, een graantje wilde meepikken. (Raymond Thielens)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.