Ex-wielrenner Peter Winnen viert vandaag zijn 65ste verjaardag. Op dit moment is hij vooral schrijver, maar het schrijven heeft hem altijd in het bloed gezeten, zoals men kan zien op bovenstaande foto.

Peter Winnen, onderwijzer van beroep, eindigde in 1980 als tweede in de Vredeskoers en nam later dat jaar deel aan de Olympische Spelen in Moskou.
In 1981 debuteerde hij in de Ronde van Frankrijk en baarde opzien met een ritoverwinning naar Alpe d’Huez, een vijfde plaats in het eindklassement en de eerste plaats in het jongerenklassement. Het jaar daarna verbeterde hij zichzelf nog iets met een vierde plaats in de eindrangschikking en opnieuw ritwinst. Zijn beste prestatie leverde Winnen waarschijnlijk in 1983 toen hij, na aanvankelijk tegenvallend rijden in de Pyreneeën, sterk terugkwam in de Alpen met opnieuw winst op Alpe d’Huez. Zelfs de eindoverwinning kwam binnen zijn bereik. In de laatste bergrit zette zijn ploeg een aanval in op klassementsleider Laurent Fignon. Deze aanval faalde door een zware val van ploegmaat Johan van der Velde en het sterke rijden in de slotfase van Fignon zelf. Winnen werd dat jaar derde in het eindklassement. Hij zou later verklaren zich nooit echt goed te hebben gevoeld in deze Ronde, onder andere door een zware bronchitis die hij kort ervoor had opgelopen, een gebrek aan vertrouwen van zijn ploegleider Peter Post, een verziekte sfeer in de ploeg en privéproblemen.
Hierna volgden enkele tegenvallende jaren waarin Winnen niet meer met de beteren mee omhoog kon in de bergen. Door de komst van talentvolle ploegmaats, zoals Erik Breukink, was er echter weer een rol van betekenis voor hem weggelegd. Vooral als helper, maar ook enkele eervolle plaatsen werden nog behaald. Zo werd hij in 1988 nog negende in zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk (zie onderstaande foto van Guido De Munter) en tweede in de Ronde van Zwitserland in 1987, waar hij op slechts één seconde de eindoverwinning miste.
Winnen was bovenal een klimmer. Toch wist hij in 1990 het Nederlands kampioenschap op de weg te winnen. Na een aanrijding tijdens een training voor de Tour de France stopte hij in 1991 met wielrennen.
In een uitzending van het tv-programma Reporter in januari 2000 gaf Winnen samen met Maarten Ducrot en Steven Rooks toe dat hij tijdens zijn wielerloopbaan doping had gebruikt.
Na zijn actieve wielerloopbaan ging Winnen naar de kunstacademie, nam nog eens deel aan de Ronde van Burkina Faso en publiceerde hij enkele boeken over de wielerwereld, waaronder Van Santander naar Santander in 2000. Ook daarin beschreef hij, hoe hem in 1982 in de ploeg van Godefroot doping werd aangeboden, en ook zijn dopinggebruik in de ploeg Post. Daarnaast schrijft Winnen columns voor kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad. In december 2005 ging een muziektheaterproductie van zijn hand in première, getiteld Fiets. De voorstelling gaat over de verhouding tussen wielersport, media en commercie. Op 17 juli 2011 besteedde het documentair-historische televisieprogramma Andere Tijden Sport aandacht aan de zege van Winnen tijdens de Ronde van Frankrijk in 1981 met aankomst op l’Alpe d’Huez. Sinds 2012 worden racefietsen gefabriceerd onder de naam Peter Winnen Cycles. De ontwerpen zijn van Peter & David Winnen. (Wikipedia)

My beautiful picture

3 gedachtes over “Peter Winnen wordt 65…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.