Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Amerikaanse zanger Scott McKenzie is overleden. Bij het grote publiek is hij enkel gekend wegens zijn wereldhit “San Francisco”, zowat de hymne van de fameuze Summer of Love (“if you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair“).

Dit nummer was geschreven door John Phillips van The Mamas and the Papas, een groep waarmee Scott McKenzie altijd een nauwe band heeft gehad. Kort voor zijn dood maakte hij zelfs deel uit van de zoveelste samenstelling van de groep, na de dood van diverse leden, waaronder John Phillips zelf (in 2001). Bij de Blommenkinders daarentegen was hij echt legendarisch. Wij behoorden o.a. tot die vijf man en een paardenkop die zich ook de opvolger “Like an old time movie” hadden aangeschaft. Daarna hebben we nog een hele tijd gezocht naar zijn versie van “La poupée qui fait non” van Michel Polnareff (“No no no”), maar dat hebben we helaas nooit gevonden (ook nu nog niet trouwens, dus wie dat plaatje in huis heeft…). En op die manier konden we ook Scotts eigen nummer “What’s the difference” volgen, want op de keerzijde van zijn hits (al dan niet met aanhalingstekens) stond daar telkens een gewijzigde versie van.
Scott McKenzie werd op 10 januari 1939 in Jacksonville, Florida, geboren als Philip Blondheim. Hij groeide op in Virginia en raakte bevriend met de zoon van een van zijn moeders vrienden, John Phillips. Aan het eind van de jaren vijftig vormde hij met Phillips een doowop-band, The Locals. Ze traden ook samen op onder andere namen, zoals The Journeymen, die in 1964 een hit hadden met “500 miles”, wat wij hier te lande beter kennen in de versie van Richard Anthony, “J’entends siffler le train”. Phillips begon in die tijd de groep The Mamas and the Papas met Michelle Gilliam, Denny Doherty en Cass Elliot. McKenzie wilde liever solo optreden, maar verhuisde wel mee naar Californië en tekende een contract bij Lou Adlers label Ode. Phillips schreef en produceerde hiervoor “San Francisco” dat dus in 1967 werd uitgebracht. Phillips speelde in dit nummer ook gitaar.
Ook “Like an old time movie” werd geschreven en geproduceerd door Phillips, maar was dus veel minder succesvol dan zijn voorganger. McKenzie bracht nog twee albums uit: “The Voice of Scott McKenzie” en “Stained Glass Morning”, maar aan het eind van de jaren zestig stopte hij met opnemen en ging als een heremiet in de woestijn wonen.
In 1986 ging hij in een nieuwe versie van The Mamas and the Papas zingen en in 1988 schreef hij samen met Phillips de Beach Boys-hit “Kokomo”. In 1998 stopte hij een eerste keer met The Mamas and Papas, maar zoals gezegd, toen zijn vriend John Phillips stierf, nam hij opnieuw zijn plaats in. McKenzie zelf overleed op 18 augustus 2012 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zenuwaandoening.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Scott McKenzie (1939-2012)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.