Toen ik vijf jaar geleden naar de lancering van de nieuwste “Strictly come dancing” competitie op de BBC heb gekeken, vernam ik dat de vroegere presentator Bruce Forsyth kort daarvoor was overleden. Dat bleek uiteindelijk op 18 augustus te zijn geweest.

Bruce Forsyth startte in de showbusiness op veertienjarige leeftijd als “Boy Bruce, the Mighty Atom” met een zang-, dans- en accordeonact. Hij verscheen voor het eerst op de Engelse televisie in 1939. Hij kreeg nationale bekendheid in 1958 als presentator van het ITV-variétéprogramma Sunday Night at the London Palladium. Daarnaast was hij te zien in musicals en films, zoals Star! (1968) met Julie Andrews.
Een van de shows waar Forsyth veel succes mee had was The Generation Game, de Engelse versie van de Nederlandse familieshow Eén van de acht van Mies Bouwman. Hij presenteerde het programma op de BBC-tv van 1971 tot 1977 en van 1990 tot 1994. In de jaren 70 was het de populairste spelshow op de Britse televisie, met geregeld meer dan 20 miljoen kijkers. In de jaren 80 presenteerde hij voor ITV het spelprogramma Play Your Cards Right, dat net als Hoger, lager van Walter Capiau op de BRT gebaseerd was op het Amerikaanse Card Sharks. Vanaf 1995 was hij de presentator van de spelshow The Price Is Right (cfr. De juiste prijs met Jan Theys).
Na zijn vertrek bij ITV in 2001 leek de loopbaan van Bruce Forsyth in het slop geraakt te zijn. In 2003 nam hij contact op met Paul Merton om een keer de satirische nieuwsquiz Have I Got News for You te kunnen presenteren. Dit werd een groot succes, waarop hij door de BBC gevraagd werd als presentator van de danswedstrijd Strictly Come Dancing. Hij leidde het programma tot april 2014, toen hij inmiddels 86 jaar oud was en het vele werk hem te zwaar werd. Zijn carrière duurde in totaal meer dan 75 jaar. In 2012 werd hij in het Guinness Book of Records opgenomen als de langst werkende mannelijke entertainer in de geschiedenis van de televisie. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.