Het is vandaag precies al vijftig jaar geleden dat Paul Van de Velde, destijds presentator op de BRT, is overleden in een auto-ongeval in Waasmunster.

Ik wou al veel langer een bijdrage wijden aan Paul Van de Velde, om de eenvoudige reden dat ik destijds zijn uitvaart in de Gentse Sint-Pieterskerk heb bijgewoond, maar dit is ook weer typisch zo iemand die door het internet (bijna) totaal wordt vergeten. Er bestaat weliswaar een klein stukje op Wikipedia over hem (zie hieronder), maar een foto was nergens terug te vinden tot de heer Baum me op bovenstaande foto wees van het Godfried Bomans Genootschap. Hierop zit Paul Van de Velde helemaal links tijdens een bijeenkomst op 27 maart 1968 in het Hiltonhotel te Amsterdam werd de gouden plaat van de talencursus Sitas uitgereikt. Van deze talencursus in het Engels, Spaans, Frans en Duits werden ruim 300.000 exemplaren verkocht. Verder herkent u op de foto v.l.n.r. J.N.J.Steverding, directeur van Sitas, Willem Duys, Godfried Bomans en Toon Hermans. De cursus was gebaseerd op een hoorspel van Godfried Bomans. Willem Duys merkte op: “Een van de eerste kopers van de Sitas talencursus Engels was Toon Hermans. Die gaat nu zijn show in het Engels brengen. U ziet dus hoe snel het vruchten afwerpt.” Aldus het Genootschap.
Paul Van de Velde werd geboren in Likasi in het toenmalige Belgisch Kongo. Hij was een verklaard voorstander van het Algemeen Nederlands, wat erg belangrijk was bij de prille Vlaamse televisie. Hij kreeg vooral bekendheid als quizmaster en spelleider van onder andere “Hebt ge ze alle vijf?”, “100.000 of niets”, “Wat ’n stiel” en “’t Is maar een woord”. Hij kwam op 50-jarige leeftijd om het leven in Waasmunster bij een auto-ongeval. En hoe kwam ik nu op zijn begrafenis terecht? Wel, hij had ook een functie aan de Gentse universiteit als assistent van professor Schrickx, maar zelf heb ik in de Germaanse alleszins nooit met hem te maken gehad (*). Ik herinner mij nog wel mijn latere werkgever, een kaarsrechte professor Bolckmans in een hagelwit kostuum in een voor hem vreemde omgeving (hij zal zoals de meeste Gentse professoren wel tot de loge hebben behoord).

Ronny De Schepper

(*) Voor deze informatie ben ik dan weer Marc Vermeulen dank verschuldigd die verder nog weet te melden dat Paul Germaanse had gestudeerd samen met Alex Bolckmans, vandaar dat er tussen beiden een sterke appreciatie bestond. Bij zijn overlijden hield Bolckmans op de zitting van de Faculteitsraad een toespraak, die helaas niet werd gepubliceerd, maar wel is opgenomen in het Faculteitsverslag. Zijn medewerking aan de BRT werd destijds in de raad goedgekeurd voor anderhalf uur per week.

9 gedachtes over “Paul Van de Velde (1922-1972)

 1. Paul Van de Velde was assistent van Willem Schrickx, hij begeleidde cursisten bij de lerarenopleiding. Een aardige man, geen echt academisch profiel. Hij had Germaanse gestudeerd samen met Alex Bolckmans, tussen wie een sterke appreciatie bestond. Bij zijn overlijden hield Bolckmans op de zitting van de Faculteitsraad een toespraak (niet gepubliceerd), wel opgenomen in het Faculteitsverslag. Zijn medewerking aan de BRT werd in de raad goedgekeurd voor 1.5 uur per week.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gadverdamme, assistent bij Schrickx. Een gruwel van een vent, die iedereen waar hij enige macht over had,

  systematisch vernederde.

  Hij doceerde in het Antwerps, maar zijn cursus over the Metaphysical Poets vond ik toen bijzonder

  diepgravend. Verdomd moeilijk ook.

  Eigenlijk de enige professor Engels aan de VUB toen die interessant was.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik kende Paul (Pol) Van de Velde als leraar nederlands in de Handelsschool voor Jongens, St Pietersnieuwstraat Gent in de jaren ’50. Hij woonde toen in de Overpoortstraat Gent op een appartement.

  Zijn overlijden bij het autoongeluk heeft mij toen diep geschokt en in mijn herinnering blijft hij een gewaardeerde leraar en een zeer menselijk type.

  De “man met de pijp” kwam toendertijd samen met Armand Pien die ook daar leraar was bij de BRT als quizmaster.
  Remembers… remembers

  De Pauw A.

  Geliked door 1 persoon

 4. PAUL VAN DE VELDE WAS OOK MIJN LERAAR AAB DE S.H.J. AAN DE SINT PIETERS NIEUWSTRAAT IN GENT. ZIJN NEDERLANDSE TAAL WAS UITMUNTEND EN EEN ZEER CHARMAND MENS EN ZIJN PIJPJE ÎN MOND. DRAMATISCH DAT HIJ IN EEN AUTO ONGELUK HET LEVEN LIET OP DE E17 TE WAASMUNSTER in’72. Ik denk er soms nog aan na al die tijd dat het geleden is.

  Geliked door 1 persoon

 5. Paul van de Velde studeerde samen met mijn vader Rob(ert) Germaanse in Gent. Voordat het Atheneum Voskenslaan werd opgericht maakten zij samen deel uit van het lerarenkorps van het Atheneum Ottogracht. Van beide periodes bezit ik een foto.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.