Het is vandaag 95 jaar geleden dat in Mechelen Josephine Verbustel werd geboren. Wij kennen haar beter als Jo Leemans en ook wel als “de Vlaamse Doris Day”. Haar artiestennaam dankt ze aan haar huwelijk met acteur Marc Leemans (1925-2015).

Josephine was een levendige tiener, maar een met een erg zwakke gezondheid (kinderverlamming toen ze drie was). Haar gezondheid zou haar het hele leven parten spelen. Zo moest ze haar studies aan het conservatorium afbreken wegens een opstoot van polio.
In 1953 kwam ze terecht bij de NIR, ook via haar huwelijk met Marc Leemans van het dramatisch gezelschap van de radio. Langzaam maar zeker begon ze daar naam te maken als zangeres : voor de orkesten van Francis Bay en Fernand Terby werkt ze zich door het repertoire en de klassiekers van die tijd. Haar glorieperiode als zangeres loopt van het midden van de jaren vijftig (ze debuteerde op plaat met Heimwee in 1954) tot begin de jaren zestig, in een wereld van showorkesten, televisieuitzendingen als Canzonissima (*) en een generatie zangers en zangeressen als La Esterella, Jetty Gitari, Will Ferdy, Bobbejaan Schoepen en Bob Benny.
Marva vertelt over haar: “Vroeger traden zangeressen op met een groot orkest. Jo Leemans is daar het prototype van. Ze zongen dan verscheidene nummers verspreid over heel de avond, zodat ze eigenlijk nooit de aandacht voor zich hadden. Will Tura en ik hebben daarin verandering gebracht. Wij spraken eens af nog slechts driemaal twintig en later tweemaal vijfenveertig minuten op te treden. Dat werd ons niet in dank afgenomen. Organisatoren noemden ons dikke nekken en zo. Maar nu hebben wij tenminste aandacht. Want ik vind het vreselijk dat er gedanst wordt tijdens mijn optreden.”
Hits die Jo Leemans scoorde in de nationale hitparade waren de evergreen Que Sera, Sera (amper een maand nadat Doris Day een nummer één hit had met dat lied stond Jo Leemans op dezelfde plaats met een Nederlandse vertaling, in december 1956), Heel Mijn Hart (ook een nummer 1-hit, in 1957), Lazarella (nº11), Marjoleintje (nº3), Ik ben verliefd op heel de wereld (nº13) en vooral Diep in mijn hart (zeer ten onrechte slechts tot de zevende plaats geraakt in 1960). Andere songs die ze rekent onder haar favorieten zijn Ware Liefde (True Love van Cole Porter), Als sterren flonk’rend aan de hemel staan, Weet je nog wel, die avond in de regen en Lieve Jo (Hold’em Joe). Ik heb nog een CD met haar grootste hits gekocht voor mijn moeder en Marc De decker kreeg zowaar bij leven en welzijn nog een dergelijke elpee van zijn broer cadeau.
Leemans bouwde ook een carrière op als presentatrice bij radio en televisie. Zo presenteerde ze in 1963 op de Nederlandse AVRO-televisie het programma Scala, waarin zij onder anderen Danny Kaye en Erroll Garner ontving. In 1966 regisseerde Jef Cassiers “Zien naar Jozefien”.
In 1973 verliet ze Vlaanderen voor Benidorm wegens gezondheidsredenen, waar ze tot 1990 bleef wonen, omringd door drie honden en 28 katten. Na haar terugkeer in 1990 hernam ze echter al snel haar positie op de radio met 78-toerentijd. In die tijd heb ik even contact met haar gehad, namelijk nadat Bobby Naret voor mij een cassette had opgenomen met zijn opnames van na de Tweede Wereldoorlog. Ik heb die cassette toen aan Jo bezorgd, maar zij vertelde op de radio dat het toch niet de bedoeling kon zijn dat zij “cassettes zou gaan draaien op de radio.” Uiterààrd was dat mijn bedoeling niet. Ik wilde haar via die cassette alleen maar aan Bobby Naret doen herinneren (ik had niet de indruk dat ze hem kende) en eventueel de originele 78-toerenplaten dan te draaien. De cassette heb ik helaas nooit meer teruggezien… (**)
In 2001 werd ze samen met Will Ferdy opgenomen in de Radio 2 eregalerij voor een leven vol muziek. In mei 2009 heeft Jo de hoofdrol toegezegd voor de kortfilm My Donna van filmmaker Nicolaas Rahoens. Een rol die ze samen met Will Ferdy op bewonderenswaardige manier vertolkte, aldus Wikipedia, want zelf heb ik deze kortfilm nog niet gezien. Het filmpje kaapte op het Beneluxfilmfestival drie prijzen weg waaronder de prijs van de beste acteur/actrice voor Jo Leemans. Op het Red Rock Filmfestival te Utah (VS) verkreeg het de eerste prijs voor de Grand Jury Best Experimental Narrative Short. In december 2012 speelde ze nog mee in de Samson en Gert kerstshow van Studio 100.

Ronny De Schepper

(*) In die tijd had ik natuurlijk andere muziek om naar te luisteren, maar ik bewonderde toch haar pit. Zo kreeg ze uit een bepaalde hoek geregeld de kritiek “onzedig” te zijn (zie ook onderstaande foto). Dat was dan omdat die stijve harken vonden dat haar décolletées te diep waren. Ik herinner mij nog dat in de volgende uitzending Jo Leemans met een truitje zonder halsuitsnijding verscheen en zich heel opzichtig op de borst klopte. Zo van: “Hebben jullie het gezien? Is ’t zo zedig genoeg?”
(**) Bij nader inzien moet ik dat terugnemen: Jo heeft ze me wél teruggestuurd. Ik heb ze dan nadien aan Ariola bezorgd om een CD op te nemen en dààr is ze verdwenen.
06 jo leemans

Een gedachte over “Jo Leemans wordt 95…

 1. Ronny,

  Ik heb uw bijdrage over jo leemans gelezen en met evenveel genoegen als verbazing vastgesteld dat je haar waardeert/bewondert.

  Aanvullingen.

  I. Jo heeft jarenlang in Benidorm verbleven. Zij riskeerde niet naar België terug te keren, omdat haar platenmaatschappij een proces tegen haar had ingespannen. Humo is haar op een bepaald ogenblik in Benidorm gaan opzoeken voor een interview. Dat proces kwam daarbij ter sprake en daarvan werd ook melding gemaakt in de publicatie van het interview in Humo. In een reactie op dat interview deelde de platenmaatschappij mee dat zij de zaak al geruime tijd had geklasseerd. Jo is dan naar België teruggekeerd.
  II. Zij presenteerde met Tony Corsari het programma Eén tegen allen. Een incident zorgde voor ophef (ik zat te kijken naar de uitzending). Op een ogenblik dat Tony Corsari een sketch uitvoerde met een medespeler, vroeg Jo Leemans, die op het ‘terrein’ was, het woord en zij kreeg het ook. De sketch werd dus abrupt afgebroken, tot grote woede van Tony Corsari, die zijn gemoedsgesteltenis – begrijpelijk – nauwelijks kon verbergen. Korte tijd later is Tony Corsari gestopt met presenteren. Volgens sommigen zou dat incident daarbij een rol gespeeld hebben…

  Groeten.
  ldr

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.