Sinds nieuwjaar 2019 speelt de Russisch-Gentse violist Mikhail Bezverkhny voor de poort van de Sint-Annakerk als protest tegen de plannen van de stad Gent om de beschermde kerk om te vormen tot een vestiging van Delhaize (foto VRT). Zelfs Sigiswald Kuijken kwam op een bepaald moment zijn actie ondersteunen.

De Gentse Sint-Annakerk is voor de meeste mensen immers niet meer dan een gevel. Een gevel op een rotonde met constant voorbij razend (of vaak ook stilstaand) verkeer. Een gevel die dan nog decennia lang verborgen is gebleven achter de steigers. Maar het is één van de grootste kerken van de regio, waar bovendien de meeste mensen nooit binnen zijn geweest. Ikzelf b.v., alhoewel ik vlak in de buurt woon, ben er amper één keer naar een concert geweest, meen ik me te herinneren.
Nochtans, met toparchitecten, wereldvermaarde ingenieurs, de crème de la crème van de kunstschilders en beeldhouwers, heeft de Sint-Annakerk het beste dat Gent in de tweede helft van de negentiende eeuw te bieden heeft.

Bezverkhny werd winnaar van de Kon.Elisabethwedstrijd voor viool in 1976, waarna men lange tijd niets meer van hem heeft gehoord. Hoewel hij binnen de USSR vele concertreizen en opnames maakte werd het hem vanaf 1978 immers voor lange tijd belet in en uit het westen te reizen. Na de val van het communisme heeft hij in 1990 zich definitief in België gevestigd, waar hij dacht dat men hem nog wel zou kennen. Hij kwam echter van een kale reis thuis tot in Le Soir een artikel verscheen over een winnaar van de Elisabethwedstrijd die straatarm in Brussel woonde. Dat artikel bracht veel op gang. Hij kon les geven, eerst in Antwerpen en vanaf 1993 in het Gentse conservatorium. Daar leerde hij o.a. Mireille Gleizes kennen, met wie hij hedendaagse Russische muziek uitvoerde en opnam.
Hij heeft ook voor een eerste studio-opname van werk van Geisler Wyganowski gezorgd. Het eerste deel bestaat uit een aantal opnames voor één of meestal twee violen (samen met de jonge Belgische violist Jonathan Morton), op het tweede deel is Bezverkhny te horen met zijn toenmalige vrouw Olga op piano. Dit deel is toegankelijker, leunt zelfs tegen de salonmuziek aan. Maar overal hoort men de typisch Oost-Europese czardas-invloeden. Naast de vele opnames die hij onder meer heeft gemaakt voor Melodya en Deutsche Grammophon, heeft Mikhail Bezverkhny ook zijn sporen verdiend als dirigent, acteur en als componist van onder andere filmmuziek. Zo werd zijn Suite Gambrinus bekroond tijdens het internationale filmfestival van Valence (Frankrijk) in 1992. Daarnaast is hij ook actief als kunstschilder.
In 2012 kwam hij plotseling in het nieuws omdat hij aan de Gentse Sint-Baafskathedraal als streetbusker optrad. Per uur krijgt hij gemiddeld 10 tot 15 euro. ‘Voor het geld doe ik het niet’, vertelt hij aan Karel Van Keymeulen. ‘Ik kan anderhalf uur spelen, maar dan is mijn energie op. Mensen op straat geven alleen maar iets als ze het goed vinden. Ik heb veel geld verdiend, maar ik heb ook veel uitgegeven. Ach geld… daar komen veel slechte dingen uit voort. (…) Ik ben zeven keer getrouwd en ik heb vijf kinderen. Ik heb nog een dochtertje van zes en een zoontje van vier, met wie ik een zeer goed contact heb. Met mijn ex-vrouwen heb ik een vriendelijke relatie. Maar ik ben alleen, met mijn hond Mumrik. (…) Ik speel evengoed op straat als in Carnegie Hall. Ik hou van het contact met mensen. (…) Als professor kon ik moeilijk op straat spelen, nu ben ik een vrij man. Ik ga dit doen tot het einde van mijn leven, zelfs in de winter, maar niet elke dag. Ik wil nog elke dag mijn techniek verbeteren. Het plafond bestaat niet.’
Tot slot bezingt hij nog even de schoonheid van Gent. ‘Gent is een van de parels in de wereld. Brugge is veranderd in een museum. Gent is levendig en geen etalage. Ja, in mijn hart ben ik een Gentenaar.’

Referentie
Karel Van Keymeulen, Ex-winnaar Koningin Elisabethwedstrijd is in Gent straatmuzikant, De Gentenaar 29 september 2012

3 gedachtes over “Mikhail Bezverkhny wordt 75…

 1. Het is niet te geloven en onbegrijpelijk dat men een dergelijk talent , geen kansen gaf om in het PSK in Brussel op te treden , waar hij ontelbare mensen had kunnen laten genieten van onvergetelijk mooie muziek . Hoe is het mogelijk , dat zo iemand eindigt als straatmuzikant ?………..

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij mogen in Gent genieten van de prachtige vioolmuziek van Mickael Besverkni. Het is fantastisch dat hij zelf vindt dat de mensen op straat evenveel recht hebben om van zijn muziek te genieten als in een concertzaal…wat een cadeau!…om echt eens een tijdje bij “stil” te staan terwijl we in Gent rondhollen op shoppingtrip ed.. Hijzelf ziet het als weer een nieuwe fase in zijn leven. Aan ons om hem de gepaste “eer” te betonen door stil te staan en te luisteren…Dankjewel Mickael!
  Hilde

  Geliked door 1 persoon

 3. Mon mari était hautboïste à l’ONB lors du concours Reine Elisabeth 1976. Son interprétation du concerto de Saint-Saëns est inoubliable. C’était un homme très sympathique. Ensuite mon mari est parti à l’orchestre de Monaco, et nous avons appris que Mikhaïl n’avait pas pu revenir pour le concert de 1977.Nous n’arrivions pas à savoir ce qu’il était devenu. J’ai trouvé hier l’article du Soir de 1990 racontant ses malheurs, cela a été un choc. Un tel musicien! Qu’il sache que des admirateurs ne l’ont pas oubliéL

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.