Tien jaar geleden was ik in diepe rouw want Onslow, mijn rolmodel, was overleden. Enfin eigenlijk is het natuurlijk de Britse acteur Geoffrey Hughes, die op 68-jarige leeftijd aan prostaatkanker is overleden, maar ik zal wel niet de enige zijn die de man met Onslow, de schoonbroer van Hyacinth Bucket uit “Keeping up appearances”, vereenzelvigt.

Enerzijds omdat de man op zijn palmares geen andere belangrijke rollen heeft staan (de meeste biografieën vermelden niet eens dat hij de stem van Paul McCartney “vertolkt” in de tekenfilm “Yellow submarine”), anderzijds omdat hij toch wel echt gestalte geeft aan Onslow, zodat niemand anders in aanmerking komt als men aan het personage denkt. Vijf jaar geleden liep een Vlaamse toneelversie van de Britse televisieserie en daarin wordt de rol van Onslow vertolkt door Jan Caals. Ik ben uiteraard niet gaan kijken naar een voorstelling, met als één van de redenen – precies – dat ik het ergste vrees wat Onslow aangaat.

Als Onslow met Jan Caals zou worden vereenzelvigd, zou ik trouwens nooit beweren dat hij mijn “rolmodel” was. Nu is dat sowieso een boutade, maar als één of ander dom wicht denk dat ik dit ook echt méén als ik dit zeg (zoals me ooit is overkomen), dan heb ik wel de neiging om dit wat meer in de verf te gaan zetten. Enige verduidelijking geef ik in mijn stuk over sitcoms. Onslow is namelijk de enige van de vier Fred Flintstone-clonen (de andere drie zijn Archie Bunker, Homer Simpson en Frank Bomans) die van de “welfare state” profiteert (“didn’t need no welfare state, everybody pulled his weight“, zoals ze zingen in “All in the family”). Hoe Homer zijn dagen (weliswaar op zijn werk) in ledigheid doorbrengt, weten we allemaal (de occasionele kernramp die hij af en toe veroorzaakt even terzijde gelaten). Frank Bomans had ooit een eigen loodgietersbedrijf, maar heeft ook al achter de vuilniskar gelopen (“My old man’s a dustman”). Overigens zie je die ook meer in beeld met een flesje pils in de hand (in tegenstelling tot de blikjes van Onslow, Homer en Archie) dan echt aan het werk, maar kom. Ik geef toe dat het tonen van iemand die gewoon zijn werk doet geen interessante televisie oplevert, maar het is er desondanks toch ook wat “over”. Eigenlijk is Fred Flintstone zelf, naast Archie dus, nog de enige noeste werker, als je het zo bekijkt.
En daarom durf ik dus wel eens beweren dat Onslow mijn rolmodel is. Van die vijf archetypische personages gaat mijn sympathie alleszins nog altijd het meeste (zo niet uitsluitend) naar hem. Al was het maar omdat hij in tegenstelling tot de anderen wel lui maar niet dom is…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.