Het is al 45 jaar geleden dat Bernard Thevenet de Tour won “die Kuiper verloor”. Zoals gezegd was de redactie van De Rode Vaan zo tevreden over de voorbeschouwingen die José De Cauwer bij de Tour van 1977 had gegeven, dat ze me vroegen om er met hem ook nog eens over na te kaarten…

Daar wij vóór de start van de Ronde van Frankrijk 1977 een vraaggesprek hadden met de Belgische renner José De Cauwer, hebben wij diens prestaties met meer dan gewone aandacht gevolgd. Zij waren van die aard dat ook andere persmensen deze “knecht” (*) wat meer in de schijnwerpers zijn gaan plaatsen.
Inderdaad, José De Cauwer mag terecht fier zijn op zijn tweede plaats in Seignosse (achter Régis Delepine) en vooral op zijn vierde in de Alpenrit naar Thonon-les-Bains, waar hij Dietrich Thurau “moest” laten voorgaan.
In de eindrangschikking werd hij 46ste op 1 uur 56 minuten, een verbetering van zijn persoonlijke record met 23 plaatsen (67ste in 1975) en met een dik half uur (2.29.52 achterstand in 1976). Maar zijn voornaamste taak was natuurlijk rijden voor zijn ploeg, voor de TI-Raleigh-formatie die het met Kuiper, Thurau, Kneteman, Pronk e.a. verre van slecht deed.
Wij zijn José De Cauwer tussen twee criteriums in even gaan opzoeken om hem naar zijn Tour-ervaringen te vragen en vooral om hem ook te spreken over de vele dopinggeruchten die op het einde de ronde deden en die ook leidden tot de bestraffing van een zestal renners, waaronder Joop Zoetemelk, Luis Ocana en Joaquim Agostinho.
– Over de fameuze rit naar Alpe d’Huez deden allerlei geruchten de ronde, gelanceerd door Raphael Geminiani, later gesteund door Henri Anglade en Cyrille Guimard: Kuiper en Thevenet zouden positief zijn, maar daar men Lucien Van Impe wilde “flikken” werden Kuiper en Thevenet niet bestraft…
J.D.C.:
Ik weet zeker dat Kuiper in die etappe niet gedrogeerd was. In de ploeg is nooit een bericht gekomen om te vragen voor een tegenexpertise of zo. En dat kon ook niet. Ik weet waarmee Kuiper die rit gereden heeft. Ik zeg niet dat hij het op druivensuiker gedaan heeft. Hij is wel goed medisch begeleid. Dat moet ook voor zo’n etappe. Een renner die voor de eerste plaats rijdt, zal trouwens het risico niet lopen zich te drogeren. De controles waren toch redelijk serieus in de Tour. Er was een Nederlandse afgevaardigde van de UCI die het allemaal streng in de hand hield. Wat er daarnà gebeurt, dat weet ik niet natuurlijk. Dat weet niemand.
– Maar waarom dan die geruchten?
J.D.C.:
Volgens mij waren die georchestreerd om een bepaald renner een morele klap toe te brengen.
– Thevenet? (Het is geweten dat de voornoemde sportbestuurders niet veel moeten hebben van hun collega Maurice Demuer, leider van Thevenet.)
J.D.C.:
Wij hebben die geruchten vernomen via Eddy Merckx die erover met ons aan tafel kwam praten. Er waren maar vijf man onderzocht en men vertelde dat ze alle vijf positief waren. Kuiper zat natuurlijk onmiddellijk in de put. Hij wist wel dat het niet kón, mar met die controles ben je nooit helemaal zeker. Zo kunnen het samen gebruiken van twee onschuldige dingen (zoals – ik zeg zo maar iets – vitamines A en B) in het menselijke lichaam, in de urine, een reactie veroorzaken die lijkt op het resultaat dat men heeft na gebruik van Pemoline (stimul). Onlangs komt er in een criterium nog een heel beroemd renner bij mij en die zegt: “Sinds ik uit de Tour terug ben, is mijn bloeddruk te laag. Ik neem daarvoor product X.” Ik zeg hem: “Dan zijt ge positief!” “Ja,” zegt Zoetemelk, “hier in België, maar in Frankrijk wordt het zelfs door de Tourdokters voorgeschreven.” Je ziet dus maar. Bovendien is er nog iets waaraan ik me steeds erger: waarom wordt doping steeds in verband gebracht met wielrennen en niet met atletiek, autorennen, kanovaren, voetbal, boksen of zelfs studenten of ministers die nachtzittingen moeten doen?
– Toegegeven, het is met doping zoals met drugs. Het is bewezen dat drugs in de Verenigde Staten het meest door de hogere klassen worden gebruikt (die kunnen het zich permitteren), maar toch als men spreekt over druggebruik, dan denkt men aan langharigen en zo. Op dezelfde manier, als men spreekt over doping, dan denkt men onmiddellijk aan wielrenners. Maar in het geval dat een renner betrapt wordt en hij een boete van zo’n 14.000 fr. moet betalen, komt dat dan uit zijn eigen zak of betaalt de firma in zijn plaats?
J.D.C.:
De firma betaalt daar vast en zeker niét voor. Dat is negatieve reclame.

74 josé

– Ook als de renner positief bevonden wordt op grond van “geneesmiddelen” (zoals Merckx het altijd formuleert) hem voorgeschreven door de ploegdokter?
J.D.C.:
Jaja. Maar over 14.000 fr. daarover zal geen enkele coureur vallen.
– De vriendelijkste renner uit de Tour (een prijs die destijds officieel werd toegekend, RDS), Dietrich Thurau, blijkt bij nader inzicht toch niet zo vriendelijk te zijn. Vooral gebrek aan solidariteit met de ploeg wordt hem verweten. Zo had hij de tweede plaats in de puntenrangschikking kunnen halen, wat de ploeg 50.000 fr. zou hebben opgebracht.
J.D.C.:
Ja, maar nu is hij derde en het verschil maakt niet zoveel uit. Kijk, dat begrijp ik niet. Ik ben helemaal niet voor Thurau, maar waarom schrijft men (Mark Dheedene in Het Nieuwsblad, RDS): “Thurau weigert te rijden voor die 50.000 fr.”, terwijl men in feite het verschil zou moeten opgeven. Maar akkoord, we hebben hem gevraagd: “Didi jongen, sprint eens mee” en dan zei hij: “Ik ben te moe.” En ’s anderendaags rijdt hij dan zo’n geweldige tijdrit…
– Thurau gaat dus weg. Naar welke ploeg?
J.D.C.:
Officieel is nog niets geweten, maar het zal wel IJsboerke zijn. Hij wordt dan alleenstaand kopman.
– Wordt de ploeg van IJsboerke dan in die zin gewijzigd?
J.D.C.:
Haritz, Pronk, Bruyère en Ludo Delcroix zouden erbij komen.
– En als Merckx zoals gezegd in competitie blijft?
J.D.C.:
Dan misschien Bruyère niet natuurlijk. Maar dat zijn allemaal geruchten. Zo fluistert men dat André Dierickx er ook bijkomt.
– Jullie (jij en Kuiper) blijven bij Raleigh?
J.D.C.:
Waarschijnlijk wel. De kern van de ploeg blijft ongewijzigd, alleen komt er in de plaats van Thurau een ander renner speciaal voor de klassiekers bij. Dat zou wel eens Jan Raas kunnen zijn, maar er staat nog niets vast.
– Er wordt ook gezegd dat de “regelmatige onregelmatigheid” (om de twee jaar goed rijden) van Thevenet typisch is voor een “pakker”…
J.D.C.:
Ja, maar ze zeggen ook dat zijn slechte seizoen vorig jaar te wijten was aan al die recepties die hij in de winter heeft bijgewoond. Wel, indien hij dit jaar weer hetzelfde doet, kan dat natuurlijk weer zo uitdraaien.
– Wat doe jij in de winter?
J.D.C.:
Niets.
– Toch trainen veronderstel ik?
J.D.C.:
Een beetje lopen, turnen, de fit-o-meter…
– Nu zit je volop in de criteriums. Dikwijls worden die ’s avonds gereden. Hoe deel je dan een dag in?
J.D.C.:
’s Morgens wat langer slapen, dan eten en eten klaarmaken om mee te nemen (een paar bidons thee en zo) en dan op weg in de auto naar het volgende criterium.
– En trainen?
J.D.C.:
Hangt ervan af. Om de twee dagen of zo, ’s morgens een beetje…
– Alleszins dus geen goede manier om de conditie op peil te houden voor het wereldkampioenschap. Vandaar dat Guimard voor zijn poulain Bernard Hinault zelf, dus buiten de managers Dousset en Piel om, de wedstrijden wilde uitstippelen. Dezen dreigden echter dat de organisatoren die Hinault zonder hun tussenkomst aanwierven, niet zouden kunnen rekenen op die andere Bernard, Thevenet. Er was er maar één bereid dit te doen (in Callac) en zo heeft Guimard dan moeten bijdraaien, maar eigenlijk had hij toch gelijk, of niet?
J.D.C.:
Tuurlijk. Maar zonder criteriums zouden de vedetten geen vedetten zijn en bovendien, in de Tour verdien je eigenlijk niet zoveel. De criteriums zijn er juist om je tourprestaties in geld om te zetten. Dat er misbruiken zijn, is bekend natuurlijk. De groten spreken samen af en verdelen de koek. Dat is maar normaal ook. Als je als organisator zo’n half miljoen besteedt aan het inleggen van een criterium dan wil je dat er een grote naam op de erelijst komt en niet José De Cauwer.
– In de Ronde is er weer heel wat gereisd…
J.D.C.:
Ja, voor ons hoeft dat niet natuurlijk. Wij rijden liever vijftig kilometer op de fiets dan tweehonderd in een autobus. Maar ja, de Tour zal altijd wel een spektakel blijven.
– Dit jaar was het toch een tegenvaller.
J.D.C.:
Dat zou ik zo niet durven zeggen. Luister, als de belangen van verschillende ploegen samenvallen (en dat gebeurt meer en meer naarmate de heer Levitan meer nevenklassementen uitvindt, RDS) of één sterke houdt de koers gesloten, dan heb je natuurlijk een saai koersverloop, maar er is geen weg terug. Individueel rijden zou de oplossing zijn maar dat is duidelijk een anachronisme. Ieder zou dan zijn eigen materiaalwagen moeten hebben, stel je voor!
– Nog een oplossing: één licentie, met een indeling gewoon volgens de leeftijd. Van 17 tot 21 bijvoorbeeld de juniors (onder zeventien geen competitie, zegt Poulidor en die heeft toch recht van spreken wat gezondheid betreft; anderzijds wil Van Looy geen beperking opleggen om beroepsrenner te worden op een bepaalde leeftijd; “ikzelf was slechts negentien,” zegt hij, “en ik heb daar geen nadeel van ondervonden”) en ouder de seniors van Oost en West.
J.D.C.:
Die leeftijdsgrens van 21 vind ik alleszins wél goed. Het is niet omdat het voor Van Looy niet schadelijk is dat iedereen dat kan. Ikzelf was 23 toen ik beroepsrenner werd en ik wist wel waarom. Met die renners uit het Oosten loop ik niet zo erg op. (**)
– Goed, dat volstaat voor de toekomst van het wielrennen in het algemeen. Hoe zie jij je eigen toekomst?
J.D.C.:
Als ik mijn huidige peil kan handhaven of nog wat opdrijven, dan zie ik me nog wel een vijftal jaren meegaan als knecht. Liefst van Kuiper, maar anders in dienst van een ander groot renner.

Ronny De Schepper

(*) Het eerste interview was verschenen onder de titel: “José De Cauwer, een knecht van vele meesters”
(**) Dat is een merkwaardig antwoord. Later zal hij daar alvast anders over denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.