Het is vandaag al 165 jaar geleden dat Pierre-Jean de Béranger is gestorven (schilderij van Ary Scheffer – http://parismuseescollections.paris.fr/fr/musee-carnavalet/oeuvres/portrait-de-pierre-jean-beranger-1780-1857-poete-chansonnier).

De Franse sociaal geëngageerde en humanistisch geïnspireerde liedjesschrijver/volkszanger/ dichter Pierre-Jean de Béranger (Parijs 19-08-1780/Parijs 16-07-1857), meestal tout court Béranger geheten was een voorbeeld en inspiratie voor veel Gentse volkszangers op het einde van de negentiende eeuw. Samen met le docteur Mellet en de componist Wilhem, die muziek zet op zijn eerste chansons sticht hij rond de eeuwwisseling achttiende-negentiende in Montmartre een ‘Académie de chanson’. Béranger werd meermaals gearresteerd en zelfs in de gevangenis opgesloten omwille van de politiek-satirische teneur van zijn teksten. In het Parijse Musée de la Vie Romantique hangt een portret van hem in 1828 geschilderd door Ary Scheffer en staat een médaillon naar zijn beeld en gelijkenis van beeldhouwer David d’Angers die beiden tot zijn vriendenkring behoorden. In 1848 wordt hij verkozen tot volksvertegenwoordiger maar weigert de functie op te nemen. Hij sterft in armoede en ligt begraven op Père Lachaise Omwille van hungedeeld anti-clericalisme en pamflettaire stijl werd Karel Waerie ‘de Genschen Beeranzjee’ genoemd.

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.