De schrijfster van het boek, “Terug naar de Provence”, dat ik in januari 2022 las, de Française Frédérique Hébrard ken ik helemaal niet (foto uit 2010 van Esby via Wikipedia), ook al wordt ze vandaag 95 jaar. Waar ik me het boek heb aangeschaft, weet ik ook niet meer, maar met dergelijke titel weet ik ook wel: dat laat ik niet liggen als ik het ergens op een uitverkoop tegenkom. Merkwaardig, mijn vrouw, die normaal gesproken een hekel heeft aan social media, heeft er bij me op aangedrongen dat ik op goodreads vermeld dat zij het heel graag heeft gelezen… (*)

Frédérique Hébrard est la fille de l’académicien André Chamson et de Lucie Mazauric. Elle a pris pour pseudonyme le nom de sa grand-mère maternelle. Elle fait ses études au lycée Henri-IV à Paris puis dans les lycées de VersaillesNîmes et Montauban. Elle est lauréate du Conservatoire national supérieur d’art dramatique de Paris en 1949. Uit die tijd dateert onderstaande foto van Studio Harcourt, waarmee ze wellicht film- en toneelregisseurs over de streep wilde halen. Toch is ze vooral zelf als regisseur en/of scenariste aan de slag gegaan, voornamelijk voor de televisie (o.a. “Le château des oliviers”, zoals “Terug naar de Provence” oorspronkelijk heet).

Elle se marie le 6 septembre 1949 avec le comédien Louis Velle. Ils auront trois enfants : Catherine, Nicolas et François Velle, scénariste et réalisateur.

Fille de conservateurs du patrimoine, elle témoigne dans le film Le Musée d’Hitler, où elle raconte le transfert de La Joconde du musée du Louvre au château de Chambord en 1940.

L’Académie française lui décerne le prix Dumas-Millier en 1980 pour l’ensemble de son œuvre. En 2001, elle est candidate à l’Académie française. Elle est chevalier de la Légion d’honneur et présidente d’honneur avec son époux de l’association « Les chats libres » de Nîmes. Zowel het boek als de film “Le château des oliviers” dateert uit 1993. De Nederlandse uitgave bij de Arbeiderspers is van drie jaar later en de vertaling is van Mirjam de Veth.

Elle a témoigné d’un viol dont elle a été victime dans le documentaire Viol, elles se manifestent, diffusé le 25 novembre 2012 sur France 2, avec plusieurs autres femmes ayant été violées, dont la femme politique Clémentine Autain et la championne de tennis Isabelle Demongeot. (Wikipedia)

(*) Ik wou dat ik haar kon bijtreden, maar ikzelf vond het boek te zelfvoldaan. Het is duidelijk dat de schrijfster zichzelf projecteert in haar hoofdpersonage en die laat ze op enkele dagen tijd niet minder dan vier potentiële minnaars tegenkomen. Daar kan zelfs Benoîte Groult niet tegenop!

Een gedachte over “Frédérique Hébrard wordt 95…

  1. ‘Le château des oliviers’ kon mij wel bekoren. Wellicht vooral omdat ik zozeer van de Provence hou waar de roman speelt, meer nog waaraan hij een ode is. Je leert hier die streek kennen. De natuur, haar bewoners, de geschiedenis, mythen, gebruiken, economie… In bijlagen krijg je trouwens nog wat extra informatie. Er is een tamelijk spannende plot hoewel die voor mij secundair bleef. Helaas zijn de personages zeer vlak neergezet, het zijn veeleer sjablonen zonder diepgang – types. Alleen de belager van het domein ontsnapt hieraan, hij wordt uitgediept wat voor het verhaal ook wel een noodzaak was: zijn daden dienden psychologisch gemotiveerd. Al bij al: genietbaar. Vooral voor wie van een zuiderse vakantie houdt, of een nostalgische terugblik daarheen…
    Johan de Belie

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.