Op 5 juni 1962 zendt de BBC de eerste aflevering uit van “Steptoe and Son”, een tragikomische serie geschreven door Ray Galton en Alan Simpson.
De serie gaat over de conflicten tussen vader en zoon. Albert Steptoe is een voddenman met nogal groezelige manieren. Daarentegen heeft zijn veertig jaar oude zoon Harold meer sociale aspiraties en pretenties. De show bevat elementen van drama en tragedie, zoals Harold, die voortdurend gehinderd wordt bij het bereiken van zijn ambities. Opvallend was destijds dat gebruik werd gemaakt van serieuze acteurs in plaats van komieken. En dat waren dan Wilfrid Brambell (1912-1985) als Alfred Steptoe en Harry H.Corbett (1925-1982) als zijn zoon (de “H.” heeft hij ertussen gevoegd omdat er een andere zeer populaire acteur was die Harry Corbett heette en die leefde van 1918 tot 1989 en vooral bekend is geworden met de sprekende pop Sooty). Corbett was een ontdekking van Joan Littlewood’s Theatre Workshop en die was er dan ook het hart van in dat hij de rol had aanvaard: “It broke my heart. You should have seen him as Richard II.” (The Sunday Times, 27/3/1994).
Datzelfde jaar was er in de VS “The Addams Family” en bij ons “’t Is maar een woord” en “Canzonissima”. Het miljoenste televisietoestel in België gaat de deur uit. Start van de BRT-Schooltelevisie. De geschiedenis van Radio 3 gaat terug tot in het najaar van 1962 (het jaar dat een wet de medewerking aan radiopiraten verbiedt) toen bij het toenmalige NIR Karel Aerts en Georgette De Rijcke de opdracht kregen enkele uren per week “ernstige” programma’s uit te werken. “De vrouw is woord geworden en de man een melomaan,” aldus het latere nethoofd Pieter Andriessen.
“De dood van Kennedy (22 november 1963) was de definitieve doorbraak van de televisie; bij de moord op hem en bij zijn begrafenis maakten wij het begin mee van de dominerende positie van de televisie in onze cultuur – want de televisie dient het indrukwekkendst zijn eigenbelang en fascineert het meest met beelden van de te vroege dood der uitverkorenen en succesvollen. Als getuige bij het afslachten van helden in hun bloei – en van alle zo te zien heilige onschuldigen – bereikt de televisie zijn abominabele hoogtepunt.” (John Irving, Owen Meany, p.450-451)
In 1963 wordt de eerste live-uitzending van een wielerwedstrijd verzorgd (de Omloop Het Volk), in datzelfde jaar nog gevolgd door de Ronde van Frankrijk en natuurlijk ook het wereldkampioenschap in Ronse. Het jaarlijkse jeugdfeuilleton van Louis De Groof is “Zanzibar” en op 5 oktober is er de eerste uitzending van “Een tegen allen”.
In september 1964 gaat “Hier spreekt men Nederlands” van start. Nog in 1964 kreeg het zogenaamde “Derde Programma” ’s avonds en gedurende het weekend ook een eigen FM-frequentie, los van het Eerste Programma. Nog tien jaar later werd het als BRT 3 een volledig zelfstandig net. Dat liep niet van een leien dakje, want gedurende een tijd werden b.v. de voormiddagprogramma’s zelfs geschrapt uit bezuiniging. Nog in 1964 is er “Kapitein Zeppos” met Senne Rouffaer in de hoofdrol en Raymond Bossaerts als zijn jonge vriend Ben. Cyriel Van Gent speelt de domme postbode Gust. Op de set van Zeppos leert Senne Rouffaer Vera Veroft kennen, met wie hij echter pas twintig jaar later zal gaan samenwonen. Hij zal overigens nooit scheiden van zijn vrouw José Dolhain, met wie hij vier kinderen had: acteur Peter, regisseur Vincent, zakenman Bruno en Bart, die op zijn twintigste overleed in een verkeersongeluk. Nog in 1964 komt Maurits Balfoort als regisseur bij de BRT, nadat hij (na een loopbaan van 23 jaar als regisseur bij de KNS) in aanvaring was gekomen met de nieuwe KNS-directeur Van Kerkhove. Op dat moment liep het feuilleton “De kat op de koord” (geschreven door Aster Berkhof en met o.a. Walter Moeremans, Janine Bisschops, Denise De Weerdt, Nand Buyl en Dora Van der Groen) ten einde (ze had geen succes omdat de gemiddelde Vlaming zich niet herkende in dit kleinburgerlijke gezin) en vroeg men hem om “Jeroom en Benzamien” op te starten naar een atypisch boek van Ernest Claes, die het immers als weddingschap met Herman Teirlinck in diens stijl als stadsroman had geschreven. Het was zo’n succes dat Balfoort nadien startte met “Wij, Heren van Zichem”, gebaseerd op twintig romans en novellen van Claes die hij had samengevoegd. Ook dat was weer een enorm succes, maar de opvolger, “De vorstinnen van Brugge”, was een tegenvaller. Balfoort (die van socialistische komaf was) trachtte hierin sociale geschiedenis te schrijven en dat pikten de kijkers blijkbaar niet.
Op 15 december 1964 brengt Paula Semer voor het eerst homoseksualiteit ter sprake op televisie t.g.v. een aflevering van het vrouwenprogramma “Penelope”. De uitgenodigde psychiater, Dr.Ballet, sprak erover weliswaar in termen van “perversie”, maar dan wel met een zekere neerbuigende sympathie t.o.v. de “geperverteerde”. Ook Hilda Verboven wijdde er een uitzending voor jongeren aan (“Zo zijn”), die door de TV-pers met een prijs werd bekroond.
In 1965 was er het succesvolle jeugdfeuilleton “Johan en de Alverman” met Frank Aendenboom als Johan, Jef Cassiers als de Alverman, Cyriel Van Gent als Don Cristobal en Rosemarie Berghmans als zijn dochter Isabel.
In 1966 volgde “Axel Nort” met Nand Buyl in de titelrol. Jef Cassiers regisseerde dat jaar twee praatprogramma’s. Eerst “Van de hak op de tak” (met Ivonne Lex) en nadien “Zien naar Jozefien” (met Jo Leemans).
Op 1 januari 1967 gaat Omroep Brabant van start. Op 25 juni is er de eerste Mondovisie-uitzending (o.a. met “All you need is love”).
Ronny De Schepper