Het is vandaag al 45 jaar geleden dat bluesman Sleepy John Estes is overleden.

Sleepy John Estes werd geboren in 1904 in Lowry Country, Tennessee. In 1915 vestigde hij zich in Brownsville (Tennessee). Na een ongeluk tijdens een base-ball match werd hij blind aan één oog. Vanaf 1934 vormde hij een vast duo met harmonicaspeler Hammie Nixon. In 1929 maakte hij zijn platendebuut. Van 1929 tot 1941 maakte hij 54 opnames, waaronder “Diving duck blues” (1929), “Drop down mama” (1935), “Brownsville blues” (1938) en “Lawyer Clark blues” (1941). Na 1941 trok hij zich uit de muziek en woonde eerst in Memphis (Tennessee) en in 1957 terug in Brownsville. Het zicht van zijn tweede oog was toen reeds fel verzwakt. In 1962 werd hij herontdekt door Bob Koester en maakte sindsdien opnieuw enkele tientallen opnamen als “City hall blues” (1964) en “Sweet little flower” (1969). Hij werd begeleid door mensen als Mike Bloomfield en Ry Cooder. Van 1964 tot 1966 maakte hij tournees in Europa. Estes’ gitaartechniek was beperkt maar de aandoenlijke weerklank in zijn stem is enig en maakte hem nog bij leven en welzijn reeds tot een legende in de blues.

Karel Bogaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.