Wij hadden op De Rode Vaan op een bepaald ogenblik ook een rubriek “Publicaties”. Waarom ik uit die talrijke voorbeelden enkel die van 21 mei 1987 heb bijgehouden, is me een raadsel.

Nitka — Deze Zweeds-Parijse cartoonist is in onze contreien vooral bekend omdat er rond zijn persoontje zowaar een heus colloquium heeft plaatsgevonden. Het onderwerp van het hoogstaande debat was : « Moet Nitka bij “De Morgen” blijven, dan wel verdwijnen ? » Of het nu de vrouwen in tuinbroek (zie r.v. nr.10) waren of Johan Anthierens die hem de uiteindelijke nekslag gaf, is niet geweten, alleen het resultaat ligt ter tafel : Nitka kon en moest gaan omwille van « seksistische » tekeningen. Nu de uitgeverij Loempia twee bundels van deze man op de markt brengt (« Hondenleven » en « Ja dokter ? », elk zo maar eventjes 198 fr voor 64 pagina’s), willen we deze discussie niet heropenen. Wat ons alleszins wél aan « De Morgen » doet terugdenken, is de verregaande slordigheid waarmee deze bundeltjes werden uitgegeven : cartoons die tweemaal worden afgedrukt of niet in de juiste volgorde enz.

Toneel — Nadat de vereniging « Exatheater » eerst in samenwerking met Restant de Wannes van de Velde-bewerking van « Richard III » had uitgegeven en nadien samen met uitgeverij Dedalus de Pavel Kohout-bewerking van « Hamlet » (beide van Shakespeare uiteraard), heeft dit laatste duo ook twee toneelwerkjes van Bob Van Laerhoven op de markt gebracht : de eenakter « De Ark » en het avondvullend stuk « Salto Mortale ». Daarnaast heeft Dedalus op eigen houtje ook nog de uitgave verzorgd van « Het Vincent-effect » van Paul Koeck. Dit laatste stuk werd, net zoals « De Ark », gecreëerd door het Fakkeltheater, « Salto Mortale » wacht blijkbaar nog op een eerste opvoering. Over de publicatie van toneelteksten worden vaak de meest onzinnige discussies gevoerd. Net alsof er nooit een Shakespeare, een Ibsen, een Tsjechov, ja zelfs een Claus heeft bestaan ! Daarom dus een pluim voor de uitgeverij, die zich zeker niet mag laten ontmoedigen door het feit dat dergelijke uitgaven in onooglijke rubriekjes als « publicaties » verdwijnen. De échte bespreking verschijnt nu eenmaal ter gelegenheid van de creatie op het toneel. En daarom komt in dit geval alleen « Salto Mortale » in aanmerking voor een uitvoeriger behandeling op de literatuurpagina. Waarvoor we dan ook nu al plaats vrijhouden…


Solidaridad — Dit tijdschrift van SAGO-Latijns-Amerikacentrum Antwerpen, brengt in het maartnummer een dossier rond de informele sector in Latijns-Amerika onder de titel « Scharrelaars in de Marge ». Het dossier telt 16 bladzijden en is in Solidaridad een katern op zich. Wie naar de Derde Wereld op reis gaat, kan er niet naast kijken : het bonte legertje van scharrelaars dat de meest gekke dingen verzint en verkoopt om aan de kost te komen. Ook in Latijns-Amerika is dit geen onbekend fenomeen. Schoenpoetsers, kinderen die kauwgom en sigaretten per stuk venten, frisdrankverkopers zijn de meest vertrouwde exponenten van wat men doorgaans de « informele sector » noemt. In de semi-legaliteit of helemaal klandestien opereren een alsmaar groeiend aantal mensen die niet aan de bak komen op de « formele », officiële arbeidsmarkt. Over dat gescharrel in de schaduw van de economie gaat dit dossier. Met oog voor het hoe en waarom, maar ook voor de mensen waar het om gaat. De seizoenarbeiders in Chili, het textielbaronnetje in spe uit Brazilië, de zwarte-marktkramers in Nicaragua, de bloemenverkoopster op de Caraïben. Over vrouwen ook, de eerste slachtoffers van de crisis, net als hier bij ons. Dit dossier is het eerste van 1987. In juni volgt een dossier rond pesticiden. In september staat racisme op het programma en in december krijgen we een kijk op de volksbeweging. De opzet van een dossier is een onderwerp naar voren te brengen dat niet louter te maken heeft met één Latijns-Amerikaans land. In de dossiernummers zit ook telkens een 8 bladzijden lange bijlage, « Resent », met o.a. de nieuwe publicaties die in het documentatiecentrum te raadplegen zijn. (De Rode Vaan nr.21 van 1987)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.