Als je Adelheid Humperdinck heet, ben je natuurlijk voorbestemd om je met sprookjes onledig te houden. En als je dan over een broer, Engelbert, beschikt die een beetje kan componeren dan ben je helemaal met je gat in de boter gevallen. Samen met nog wat familieleden komt dan ook « Hansje en Grietje » tot stand dat tot groot jolijt van de bezoekers geregeld wordt gespeeld ten huize Humperdinck.

Tot hiertoe is er niks aan de hand natuurlijk. Tot de componist Hugo Wolf zo’n voorstelling meemaakt en aan Engelbert voorstelt om van dit gezelschapsspelletje een heuse opera te maken. Ondertussen is Engelbert echter een fanatieke epigoon van Richard Wagner geworden en, naast kinderliedjes als « Mit den Füsschen tapp, tapp, tapp », komen er dus loodzware orkestraties (Hume noemde het een « Kinderstube-Weihspiel » naar analogie met Wagners Bühnenweihfestspiel, « Parsifal » !) zodat het geheel een nogal hybride indruk maakt.
Tachtig jaar na de KVO heeft de Opera voor Vlaanderen dit stuk nu opnieuw op het repertoire genomen en wel in de paasvakantie om ook de kinderen in staat te stellen het te gaan bekijken. Maar naast het reeds aangestipte Wagneriaanse aspect is ook de Duitse tekst een beletsel om de aandacht van de kinderen gaande te houden. Was een Nederlands libretto dan zo’n onoverkomelijke hindernis ?
Al speelde het orkest o.l.v. Frits Celis dus bijwijlen erg gevoelig, waren Claudia Eder en Angela Bello als Hansje en Grietje een lief stel (Hansje wordt inderdaad door een meisje gespeeld) en was J.Vermeersch (ondanks een verkoudheid?) weer groots, toch waren we niet bepaald overdonderd door de voorstelling. En met deze mening stonden we blijkbaar niet alleen. Niet alleen was de zaal weinig bezet en maakte de pauze tal van slachtoffers, op het einde bleek duidelijk dat vooral familieleden van de kinderen van het koor van Mia Vinck en van het Antwerps Stedelijk Instituut voor Ballet enthousiast applaudisseerden voor hun poulains.
En waarom ook niet ?

Referentie
Ronny De Schepper, Hansje en Grietje “voor volwassenen”, De Rode Vaan nr.17 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.