Nadat ze in januari ’91 in Vooruit reeds de productie “Schaduwduikers” had gebracht met o.a. Frans Van der Aa en Jan Steen, heeft Mia Grijp deze twee acteurs nog eens samengebracht om voor de Arcazolder een bewerking te brengen van “Meningen van een clown” van Heinrich Böll.

Het resultaat is een niet onaardig intimistisch stuk, waarbij vooral de dialogen origineel in theater werden omgezet. In de monologen daarentegen heeft Jan Steen de neiging om de vrouwelijke maniertjes, die in “Schaduwduikers” zo sympathiek overkwamen, nog eens over te doen. Hij doet dit vooral wanneer hij de mening van zijn moeder, zijn weggelopen geliefde Marie of zijn nazistisch-gezinde zus Henriëtte weergeeft. Het vloekt echter met zijn interpretatie van een weliswaar getormenteerde, maar toch zelfbewuste clown. Frans Van der Aa neemt alle andere rollen (vader, impressario, minnaar van Marie…) voor zijn rekening met een soort van koele waardigheid. Er wordt overigens weer ingespeeld (o.m. door een badscène) op de merkwaardige fysiologie van Steen (26/04/1992).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.