Morgen wordt filmregisseur en presentator van “De Slimste Mens”, Erik Van Looy, zestig jaar.

Op 7 oktober 2003 werd het officiële startschot van de 30ste editie van het Filmfestival Gent gegeven met de filmvoorstelling van “De zaak Alzheimer” van regisseur Erik van Looy naar de roman van Jef Geeraerts. Vincke (Koen de Bouw) en Verstuyft (Werner Desmedt) zijn het beste recherche‑duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir). Ledda lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtspelletje besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er nog doden vallen. Met verder nog Hilde De Baerdemaeker, Deborah Ostrega e.a. Het werd meteen de populairste Vlaamse film uit de geschiedenis en hij werd pas overtroffen door de volgende film van Van Looy, namelijk “De Loft”. Eerlijk gezegd had ik dat nooit van hem gedacht na het zien van zijn debuut “Ad fundum”.
Omdat “Loft” in februari 2009 “Koko Flanel” overtroefd had wat het grootste aantal bezoekers aller tijden voor een Belgische film betreft, wilden de producers van “Koko Flanel” ludiek de handschoen opnemen door de film heruit te brengen. Op 25 februari was dit het geval. In de Antwerpse Metropolis kwamen echter welgeteld acht mensen opdagen om de film te bekijken (in alle acht de gevallen: te hérbekijken). Op dat zelfde moment zaten in een andere zaal precies vierhonderd mensen méér naar “Loft” te kijken. En dan heb ik het natuurlijk nog niet over al die andere zalen waarin “Loft” te zien was. Over and out dus voor “Koko Flanel”. Ik zou dit dan ook niet vermelden Urbanus op stang te jagen, die zelf tegen het initiatief was en exact het aantal bezoekers had gepronostikeerd) ware het niet dat één van die bezoekers (Vincent Nachtegael als u het precies wil weten) wijze woorden spreekt in Het Nieuwsblad van 25 april 2017: “Het zou geen gek idee zijn nu en dan eens oude films weer in de cinema te brengen. Maar als ik natuurlijk zie dat wij hier ongeveer alleen zijn, zal dat initiatief allicht een snelle dood sterven.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.