“Ik mag de familie Beaty wel erg dankbaar zijn,” schreef ik ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Shirley MacLaine (eigenlijk Shirley Beaty, links op bovenstaande foto naast haar broer), “want was zijn zus één van de eerste meisjes/vrouwen om mij een erectie te bezorgen, dan was Warren Beatty (de tweede “t” heeft hij er zelf aan toegevoegd) degene die mij leerde dat voorspel belangrijk is. Het hoe en waarom van deze stelling ga ik echter hier niet uitleggen, daarvoor zal je moeten wachten tot Warren zelf ook 85 wordt!” Wel, morgen is dit het geval en daarom ben ik wel verplicht er een bijdrage aan te wijden…

Met dat voorspel verwijs ik uiteraard naar Beatty’s bekendste film “Bonnie and Clyde”. Nadat Clyde Barrow met Bonnie Parker verscheidene banken heeft overvallen en opzichtig met zijn “revolver” heeft staan zwaaien, brengt hij er maar weinig van terecht als de opgewonden Bonnie nu ook naar een climax wil worden gebracht. En dan spreekt zij via de mond van Faye Dunaway de legendarische woorden: “Your publicity is phantastic, but you’ve got nothing to offer”, “Je reclame is fantastisch, maar je hebt niets te bieden!” (*)
Beatty debuteerde als acteur in Splendor in the Grass (1961) naast Natalie Wood, met wie hij korte tijd ook een relatie had. De tongkus die ze elkaar daarin geven, wordt als de eerste in de filmgeschiedenis beschouwd (**). In 1966 werd hij door de Franse regisseur François Truffaut getipt op het scenario van Bonnie and Clyde om samen met zijn toenmalige vriendin, actrice Leslie Caron, de hoofdrollen te vertolken. Beatty echter vond haar niet geschikt en vroeg Faye Dunaway. Ondertussen had Beatty in 1965 kennisgemaakt met de Britse actrice Julie Christie toen beiden in London tijdens een speciale gelegenheid aan de Britse vorstin Elizabeth werden voorgesteld. Vanaf 1967 vormden beiden ook een romantisch paar, al spendeerden ze evenveel tijd apart als in elkaars gezelschap. In de Robert Altman film McCabe & Mrs. Miller (1971) acteerden de geliefden voor het eerst met elkaar.

In her memoir, “Miss Aluminum,” former actress and model Susanna Moore tells the story of throwing a dinner party attended by Warren Beatty and “Don’t Look Now” director Nicolas Roeg. Beatty, fuming over the graphic sex scene filmed by Roeg between Donald Sutherland and Beatty’s then-girlfriend Julie Christie, asked Roeg to step outside, which he did, unaware that Beatty was angry. Apparently, Beatty had heard unfounded (and later proven untrue) rumors that Roeg had cut together his own “porn reel” of outtakes from the scene and had been amusing his friends by screening it. The 6’2 Beatty then punched the much smaller Roeg in the face. Beatty then helped a shaken Roeg to his feet, examined his upper lip, and led him back into Moore’s apartment. (IMDb)

Intussen werd Beatty gevraagd voor een Sovjet-verfilming van het leven van de Amerikaanse communistische journalist John Reed; hij bedankte maar raakte wel geïnteresseerd en begon zelf een biografisch scenario te schrijven.
Mede dankzij de films die hij in de jaren zeventig maakte, zoals Dollars (1971), Shampoo (1975) en Heaven Can Wait (1978, nochtans zelf geregisseerd), en de vele relaties die hij met zijn tegenspeelsters aanging, werd de intellectuele Beatty niet zo serieus genomen als hij had gewild. Daar kwam echter verandering in met de verfilming van het leven van John Reed. Reds kwam uit in 1981, maar was ondanks de lovende kritieken geen bioscoopsucces, mede vanwege de speelduur van zo’n drie uur, waardoor er slechts één vertoning van de film per avond mogelijk was. De film kreeg wel twaalf Oscarnominaties en won er vier, waaronder die voor beste regisseur. Enkele kassuccessen zoals Dick Tracy (1990) en Bugsy (1991) volgden en met Bulworth (1998) nam hij de Amerikaanse politiek op de hak.
De in de Verenigde Staten als uiterst links beschouwde Beatty heeft altijd de naam rokkenjager gehad, onder zijn partners waren onder anderen ook Mamie Van Doren, Joan Collins, Diane Keaton, Cher, Michelle Phillips (zangeres van the Mamas and the Papas), Madonna (hij liet wel al zijn scènes uit de documentaire “In bed with Madonna” verwijderen) en Carly Simon, die hem achteraf vereeuwigde in het lied “You’re so vain”. Pas in 1992 trouwde hij voor het eerst, met actrice Annette Bening; ze hebben vier kinderen. In 1994 produceerde hij “Love affair” van Glenn Gordon Caron, met hemzelf als hoofdacteur en zijn vrouw Annette Bening uiteraard als tegenspeelster. Daarnaast zijn ook nog Pierce Brosnan, Kate Capshaw, Paul Mazursky en Katharine Hepburn in haar laatste bioscoopfilm te bewonderen. Eigenlijk is het een remake van “An affair to remember” met Cary Grant en Deborah Kerr uit 1957 en dat was zelf al gebaseerd op “Love affair” met Charles Boyer en Irene Dunne in 1939. (Wikipedia)

(*) Ondanks het feit dat er op de Internet Movie Database maar liefst 31 quotes staan uit deze film, staat déze quote er niet bij!

(**) We weten ondertussen natuurlijk wel – al was het maar wegens de demonstratie door Bart Peeters met Eva Brems in “De Slimste Mens” – dat ook een tongkus kan gefingeerd worden, maar aangezien ze op dat moment een koppel waren, was het misschien wel een échte tongkus.

2 gedachtes over “Warren Beatty wordt 85…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.