Les Liaisons Dangereuses is een Franse briefroman uit de 18e eeuw. Het boek werd geschreven door de Franse schrijver Pierre Choderlos de Laclos en voor het eerst gepubliceerd op 23 maart 1782. Het werd o.a. verfilmd als Les liaisons dangereuses (1959) met Jeanne Moreau en Gérard Philippe, Dangerous Liaisons (1988) met Glenn Close, John Malkovich en Michelle Pfeiffer en Valmont (1989) met Annette Bening, Colin Firth en Meg Tilly.

1784 Patriottenbeweging in de Verenigde Provincies (opstand van de burgerij tegen het despotisme); de verliezers vluchten naar Vlaanderen en Frankrijk (cfr. de briefroman “De Hollandse wijsgeer in Brabant” van Gerrit Paape).
1787 The dollar becomes currency in the USA.
In 1789 is er de Luikse omwenteling (progressief: kondigde reeds 1830 aan) en de Brabantse omwenteling (conservatief: adel en kerk willen privileges terug; er wordt een monsterverbond gevormd met progressieven o.l.v. Vonck, hierbij ook Verlooy; als zij worden vervolgd draait deze laatste zijn kar). Napoleon maakt in dat jaar ook een einde aan de rol van de Hospitaalridders op Malta. Ze krijgen onderdak aangeboden van de Russische tsaar.
1790 Een naar Nederland uitgeweken Zwitser, Henry Daniel Guyot (1753-1828), sticht het Groningse Instituut voor Doofstommen, waar beide bestaande methodes werden gecombineerd. Er is een sociaal gerichte boerenopstand in Aalst-Oudenaarde tegen het keizerlijke gezag, waarbij honderden doden vallen. Misschien is het dan ook niet louter toevallig dat dezelfde streek een eeuw later de bakermat werd van het Daensisme.
1791 Ontdekking van Galvani (elektriciteit brengt spieren van dode dieren in beweging).
Bij hun intocht in Brussel in 1792 werden de Franse legers in ons Vlaams landsgedeelte begroet met een “Viva de Franschen! Viva de Verlosschers!” Het gebrek aan scolarisatie heeft nochtans gemaakt dat de taalbarrière van de burgerij ook een sociale bleef en vreemd aan de nieuwe gedachten. Zo is later de Boerenkrijg uitgebroken.
1794 De Vrede van Campo-Formio voegt de Zuidelijke Nederlanden, inclusief het Prinsbisdom Luik, bij Frankrijk. Engeland reageert met een uitvoerboycot. De daaruit voortvloeiende werkloosheid leidt tot bendevorming: Baekelant, Jan De Lichte, de Bokkenrijders, Moerman (cfr.”Het lied van de moordenaar” van Hugo Claus).
1795 The metric system is introduced in France. Matthew Lewis schrijft « The monk ».
1797 Admiraal Nelson verliest een arm voor de kust van Santa Cruz (Tenerife) in een strijd tegen de zeerovers.
1798 De reactionaire Boerenkrijg; Jenner ontdekt de vaccinatie tegen pokken; uitbarsting van de Teide (Tenerife).
1800 Groot-Brittannië lijft Malta in.
1801 Lieven Bauwens (katoenspinnerijen); William Cockerill.
1802 Beethoven despairs of his deafness in the so-called Heiligenstadt Testament.
In 1806 verscheen “La République des Champs Elysées” van de in het Frans schrijvende Vlaming Charles-Joseph De Grave. Dit werk bestaat uit drie delen van elk 3oo bladzijden en bevat de ‘bewijzen’, dat Atlantis, zoals door Plato beschreven in de Kritias en de Timaios, in feite Vlaanderen, Zeeland en Holland is. Het Nederlands zou dan de oertaal van de mensheid zijn, waaruit zich later alle andere idiomen hebben ontwikkeld… Homeros is een Vlaming, een koloniale Atlant, wat onder meer hieruit blijkt, dat Zierikzee de hoofdstad van Kirke was en dat een naam als Vlissingen van Ulyssingen afkomstig zou wezen. Hubert Lampo schreef een studie over hem: “Toen Herakles spitte en Kirke spon”.
In 1809 the artistic ‘Sturm und Drang’ movement reached its peak in the work of Caspar David Friedrich.
1810 Wet Le Chapelier (verbod op vereniging).
1811 The Woods and Pirie versus Gordon case. Twee meisjes van een school in Edinburgh, Marianne Woods en Jane Pirie, doen Dame Helen Cumming Gordon een proces aan omdat zij op basis van verhalen van haar kleindochter “destroyed their reputations”. Die kleindochter had immers gemerkt dat miss Woods de gewoonte had om ’s nachts bij miss Pirie in bed te kruipen. Ze had daarbij zinsneden opgevangen, zoals “je zit niet op het juiste plekje” en “vooruit, liefste”. En als miss Woods de sponde verliet, zei ze tot afscheid: “Nu zal je wel goed kunnen slapen.” De rechter kwam tot het besluit dat het belachelijk was te denken dat er iets onwelvoeglijks was gebeurd: “No such case was ever known in Scotland, or in Britain (…) I do believe that the crime here alleged has no existence (…) Copulation without penetration of the female is (…) much like charging a rape as committed (…) in the course of small talk.”
1812 De Engelsen vinden het scalperen uit. Tijdens hun oorlog tegen de Fransen betalen zij hun indiaanse verkenners een premie per gedode Fransman. De scalp diende als bewijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.