De Amerikaanse actrice Amanda Plummer viert vandaag haar 65ste verjaardag. Ik heb haar ontmoet op het Filmfestival in Gent in 1991, toen ze aan de zijde van regisseur Terry Gilliam diens film “The Fisher King” kwam voorstellen.

Zij is de dochter van de Canadese acteur Christopher Plummer. In 1956 trouwde hij met actrice Tammy Grimes en ze kregen samen een dochter die ze Amanda noemden naar de rol van Amanda Payne, die haar moeder had gespeeld in Noel Cowards Private Lives. De carrière van beide echtelieden vroeg echter te veel van hun aandacht, wat resulteerde in hun scheiding in 1960.
De rollen die Amanda zelf vertolkte sprongen meestal niet erg in het oog. Zo moet ik haar in 1991 reeds gezien hebben in “The world according to Garp” (1982), “Hotel New Hampshire” (1984), “Made in heaven” (1987) en “Joe versus the volcano” (1990), maar geen enkele vertolking was mij daarvan bijgebleven.
Ook nadien is ze mij niet vaak meer opgevallen. Zelfs niet in “Pulp fiction” (1994) of “Don’t look back” (1996). Haar meest opmerkelijke rol was wellicht nog in “Butterfly kiss” van Michael Winterbottom (1995) over een vrouwelijke (lesbische) serial killer, gespeeld door haarzelf. “But beyond a shocking seduction scene early on, this is a film concerned with wider issues than the gender of someone’s bedfellow. Instead we are faced with a grave study of the search for emotional and spiritual satisfaction in a grey and unforgiving landscape. How far would you go to prove your love for someone? Butterfly Kiss provides a frightening answer,” aldus The Lesbian Film Guide.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.