Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de West-Vlaamse wielrenner Marcel Kint is overleden.

Over hem schreef Patrick Cornillië het boek “Marcel Kint, de langst regerende wereldkampioen ooit”. Iedere rechtgeaarde wielerliefhebber weet inderdaad dat Marcel Kint de langste drager van de wereldtrui is. En daarmee bedoel ik dan niet zijn lichaamslengte, maar de duur van het dragen. Marcel Kint werd immers wereldkampioen vlak voor de Tweede Wereldoorlog (5/9/38) en bleef dat tot 1/9/46 toen er in Zürich opnieuw een WK werd betwist. Althans, dat is de theorie, want onlangs zag ik beelden van Parijs-Roubaix in 1943 die door Marcel Kint werd gewonnen. En Kint droeg helemaal geen wereldkampioenstrui! Hoe zat dat dus eigenlijk? Moest Kint na een jaar dan toch zijn trui uit laten of mocht hij ze wel degelijk dragen tot 30 augustus 1946 en was er een andere reden waarom hij ze die dag van Parijs-Roubaix niet droeg? Ik stelde deze vraag op Wielerarchieven en Frascati antwoordde me het volgende: “Het is in elk geval zo (zie de foto’s in het boek over Kint van Luc Vanassche en André Velghe) dat Kint tijdens de WO de ene keer in een merkentrui (Mercier of Groene Leeuw), de andere keer in de WK-trui reed en in 1939 zelfs met zijn trui van BK uit 1939 reed. Ik heb zo een vermoeden dat hij tijdens de oorlogsperiode reed met de trui die hem (gratis) ter beschikking werd gesteld en in de Franse wedstrijden zal dat wel Mercier geweest zijn…”
Johan Vanwin antwoordt daarop: “Op de WK trui mocht lang geen enkele vorm van reclame staan. In de oorlog was alles toegestaan of het werd desnoods overtreden wat geld opbracht…”
Waarop Patfey dan weer reageert met: “Uiteraard had men tijdens de oorlog beter te doen dan dergelijke “overtredingen” (als het er al waren) op te sporen, laat staan te bestraffen. Ook voordien was het echter allemaal niet zo duidelijk afgelijnd, zelfs die publiciteit op de wereldtrui (en eventueel andere kampioentruien). Ik citeer wat “feiten” :
In 1955 droeg Louison Bobet reeds publiciteit (L.Bobet) op zijn wereldtrui, minstens in de Tour 1955 (hij was daarmee waarschijnlijk de eerste) nadien vind ik enkel op publicitaire postkaarten publiciteit terug (in ieder geval Van Looy en Beheyt), maar niet in wedstrijden, tot in het seizoen 1965, waarin Jan Janssen voor het grootste deel de trui droeg, vanaf welk moment het standaard werd.
Op de Belgische kampioenentrui was Walter Godefroot volgens mij de eerste om publiciteit te hebben (1965-66), nadien was het ook standaard. Op de Franse kampioenentrui was er zeker in 1969 in de Tour publiciteit op die van Delisle, verder bestaat er ook een trui van Stablinski met Ford France publiciteit (in mijn bezit), waarvan er ook een postkaart bestaat, ik kan niet bevestigen waar en wanneer die gedragen werd. In Italië moet Dancelli de eerste geweest zijn, ik dacht in 1966 en zeker in 1967. Charly Gaul droeg ongeveer nooit zijn kampioenentrui (behalve in de Tour), Peter Post won Paris-Roubaix 1964 in zijn Faema-Flandria trui, Rik Van Looy droeg in 1959 zijn merkentrui in Italië, allemaal blijkbaar probleemloos, maar Jos Jacobs werd in 1981 wel beboet toen hij als titelvoerend BK in 1981 in Frankfurt in zijn merkentrui won.
In criteriums en kermiskoersen was uiteraard nog meer toegelaten, denken we maar aan Merckx in 1968 in zijn roze trui met in het midden een witte band met daarin de regenboogkleuren en op de piste was alles mogelijk, zo wisselde de ploeg Post-Van Looy in de zesdaagse van Milaan 1961 tussen regenboogtrui en Faema-trui. Buiten Marcel Kint heb ik wel geen weet van een andere wereldkampioen die in wegwedstrijden geen (soort) regenboogtrui droeg.”

Terecht besluit hij met de oproep of iemand in staat is “hierin logica te vinden (buiten een soort “relaxering” vanaf 1965), of een link te leggen naar de “officiële” reglementen?”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.